Témata k nedělní a sváteční liturgii

SLOVO NA ÚTERÝ PO 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 13.4.20

13. 4. 2021 0:01
Rubrika: Slovo na den

Jako Mojžíš vyvýšil na poušti hada, tak musí být vyvýšen Syn člověka, aby každý, kdo věří, měl skrze něho život věčný. /  Ježíš řekl Nikodémovi: Musíte se narodit znova. (Jan).

Nové zrození si člověk není sám schopen získat, nýbrž je mu darováno Bohem. Znovuzrození z Boha a víra v Božího Syna vedou člověka ke smyslu a plnosti jeho života: ke skutečnému, nepomíjejícímu životu. Jak je možné si uchovat a zabezpečit život? Před touto otázkou se nacházel Izrael, když byl na cestě pouští ohrožen velkým množstvím jedovatých hadů (Nm 21,4 9). Bůh přišel lidu na pomoc. Na jeho nařízení Mojžíš zhotovil měděného hada a připevnil ho na kůl. Kdo byl od nějakého jedovatého hada uštknut a pohlédl na měděného hada, zůstal na živu. Boží Syn byl vyvýšen na kříž. Ukřižovaný se stal znamením spásy, zdrojem života. Není žádná jiná cesta a žádná jiná možnost jak vyváznout a uniknout zkáze, než skrze Něho. On, Boží Syn, je zdrojem života. Spojení s ním dává život. Toto spojení s ním člověk dosáhne tehdy, když věří v Ukřižovaného, když se na něj spolehne, když mu bezmezně důvěřuje.

Znovuzrození je zásadní vnitřní proměna člověka. Odvrací ho od smrti a vede k novému životu, ke vzkříšení skrze Ježíše Krista. Člověk, který cítí ono životodárné vanutí Božího Ducha, kterého již při křtu obdržel a nechává se jím nejen osvěžit, ale také natrvalo provětrat, se stává novým člověkem. Již nepatří násilí a zlu, již není sluhou zlého, nepůsobí bolest, nepatří smrti, ale novému životu. Má směr a má cíl. Již zde, v tomto svém starém těle a v tomto životě, je novým člověkem, občanem Božího království.

Texty z Písma k bohoslužbě slova  na  úterý po 2. NEDĚLI VELIKONOČNÍ  –13.4.2021

1. čtení:  Skutky apoštolů  4,32-37

Žalm  93,1ab.1c-2.5; odpověď:   Hospodin kraluje, oděl se velebností.

Evangelium:  Jan 3,7b-15

Zobrazeno 188×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio