Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ V SOBOTU 31.7.2021 – PAMÁTKA SV. IGNÁCE Z LOYOLY, KNĚZE.

31. 7. 2021 0:09
Rubrika: Slovo na den

Panovník Herodes dal Jana zatknout, spoutat a zavřít do vězení kvůli Herodiadě, manželce svého bratra Filipa, neboť Jan mu vytýkal: „Není ti dovoleno, abys ji měl za ženu!“ Nejraději by ho připravil o život, ale bál se lidu, protože ho pokládali za proroka. (Matouš 14,1-12).

Jan (Křtitel), o kterém je zde psáno, je nám příkladem lidské opravdovosti. I my jsme jako on pozváni stát se svým způsobem proroky a mluvčími Božích způsobů jednání. Říkat pravdu mocným není nikdy snadné a vždy to něco stojí. Jan byl přitom ochotný zaplatit vysokou cenu. A také byl později ve vězení sťat. 

Dnes je svátek svatého Ignáce z Loyoly, zakladatele jezuitského řádu. Rád o sobě mluvil jako o poutníkovi. Stále hledal Boží vůli ve svém životě a rostl ve schopnosti nacházet a ctít Boha.Když se svatý Ignác léčil ze svých zranění, netušil ještě, jakým způsobem Bůh naplní jeho tužby.   Jezuitský řád, který založil,  od svého počátku sehrál významnou roli při vnitřní obnově Církve i v boji se šířícím se bludným učením!“Poslední léta Ignácova života byla přitom naplněná tělesným utrpenímIgnác trpělivě vedl a obhajoval svůj řád, spoléhaje se na nadpřirozenou Boží pomoc. Jeho základním heslem se stalo: „Vše k větší cti a slávě Boží“.

Odkazy na texty z Písma k bohoslužbě  slovana  sobotu 31.7.2021 

1. čtení: Lv 25,1.8-17

Žalmy  67,2-3.5.7-8 , odpověď : Ať tě, Bože, velebí národy, ať tě velebí kdekterý národ!

Evangelium:  Matouš 14,1-12

Zobrazeno 297×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio