Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOŽÍ KRÁLOVSTVÍ BUDE DÁNO NÁRODU, KTERÝ PONESE JEHO OVOCE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 2. NEDĚLI POSTNÍ 18.3.2022

Izrael miloval Josefa víc než všechny své syny, poněvadž se mu narodil ve stáří. Když jeho bratři viděli, že ho otec miluje víc než všechny své syny, nenáviděli ho a nechtěli s ním ani laskavě promluvit. Viděli ho z dálky, a dříve než k nim došel, lstivě se smluvili, že ho zabijí. Juda řekl svým bratřím: „Jaký užitek budeme mít z toho, že svého bratra zabijeme, i když zahladíme stopy po jeho krvi. Nuže, prodejme ho Izmaelitům, ať na něm není naše ruka, vždyť je to náš tělesný bratr.“ Bratři ho poslechli.   Z  prvního čtení  (Genesis 37). 

Josef (syn Jákoba-Izraele) je od Boha nadán nezvyklými dary. Patřil k Božím vyvoleným, kteří uměli interpretovat sny a byli obdařeni určitým prorockým nadáním.Nakonec jej bratři prodají za 20 stříbrných karavaně Izmaelitů, která putovala kolem. A s touto karavanou se Josef dostal jako otrok do Egypta. Josefův osud je určitým předobrazem Ježíšovým. I on je svým nebližším (Jidášem) zrazen za peníze, i jemu usilovali jeho vlastní o život. Ježíš je také milovaným Synem, i když v jiném smyslu než Josef. Josefa Bůh ani v jeho tíživé situaci neopustil a nakonec se stal po faraónovi nejdůležitějším mužem v říši. Ani Ježíše Otec neopustil, vzkřísil jej z mrtvých a povýšil k sobě jako Pána všeho. 

Z  evangelia:(Matouš 21): Ježíš řekl velekněžím a starším lidu: „Poslyšte podobenství: Byl jeden hospodář a ten vysázel vinici. Pronajal ji vinařům a vydal se na cesty. Když se přiblížilo vinobraní, poslal k vinařům své služebníky vyzvednout z ní výtěžek. Ale vinaři jeho služebníky popadli, jednoho zbili, druhého zabili, třetího ukamenovali. Naposled k nim poslal svého syna; myslel si: `Na mého syna budou mít ohled.' Když však vinaři uviděli syna, řekli si mezi sebou: `To je dědic. Pojďte, zabijme ho, a jeho dědictví bude naše!' A popadli ho, vyhnali ven z vinice a zabili. Až pak přijde pán té vinice, co asi s těmi vinaři udělá?“ Odpověděli mu: „Krutě ty zlosyny zahubí a svou vinici pronajme jiným vinařům, kteří mu budou ve svůj čas odvádět výtěžek.“ Ježíš jim řekl: Vám bude Boží království odňato a bude dáno národu, který ponese jeho ovoce.“ Když velekněží a farizeové uslyšeli tato jeho podobenství, poznali, že mluví o nich. Hleděli se ho zmocnit, ale měli strach z lidu, protože lidé ho považovali za proroka.

  Vinaři – v Ježíšově podobenství jsou jím míněni izraelští předáci – dostali velikou výsadu. Hospodář – Bůh jim svěřil svou vlastní vinici, kterou si zamiloval. Nastal čas sklizně, ale vinaři mu nechtějí odevzdat plod své práce a chtějí se vinice zmocnit. Zle proto nakládají s proroky, které jim jako své služebníky posílá pán vinice . „Naposled“ k nim posílá svého vlastního Syna a dává jim tak poslední možnost vzájemně spolupracovat na poli spásy. V době sepsání tohoto evangelia se již naplno potvrdila pravdivost  alegorického předobrazu  Ježíšova proroctví.  Židovští představení skutečně vyhnali Syna z vinice za hradby posvátného města – a zabili ho. .Jeruzalém byl pravdu vydán do rukou nepřátel. Nyní se v něm noví vinaři starají o novou vinici (církev) a odevzdávají Pánu hojnou úrodu – stále větší počet národů přijímá víru. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek 18.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:   Genesis 37,3-4.12-13a.17b-28

Žalmy: 105,16-17.18-19.20-21, odpověď:  Pamatujte na divy, které učinil Hospodin.

Evangelium:   Matouš 21,33-43.45-46

 

Zobrazeno 255×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio