Témata k nedělní a sváteční liturgii

KDYŽ SE NEOBRÁTÍTE , VŠICHNI ZAHYNETE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA 3. NEDĚLE POSTNÍ 20.3.2022

Hospodin zavolal: „Mojžíši, Mojžíši!“ A on odpověděl: „Tady jsem!“ Bůh řekl: „Nepřibližuj se sem, zuj opánky ze svých nohou, neboť místo, na kterém stojíš, je půda svatá.“ A pokračoval: „Já jsem Bůh tvého otce, já jsem Bůh Abrahámův, Bůh Izákův a Bůh Jakubův!“ Mojžíš zahalil svou tvář, neboť se bál pohlédnout na Boha. Hospodin pravil: „Viděl jsem bídu svého lidu, který je v Egyptě, slyšel jsem jejich nářek na biřice; ano, znám jejich bolesti. Proto jsem sestoupil, abych je vysvobodil z ruky Egypťanů a vyvedl je z oné země do země úrodné a širé, do země oplývající mlékem a medem.“ Mojžíš pravil Bohu: „Hle, já přijdu k synům Izraele a řeknu jim: `Posílá mě k vám Bůh vašich otců.' Když se zeptají: `Jaké je jeho jméno?' - co jim mám říci?“ Bůh pravil Mojžíšovi: „Já jsem, který jsem!“ A dodal: „Tak řekneš synům Izraele: `Ten, který jest, posílá mě k vám.'Z  prvního čtení  (Exodus 3,1).

Vyprávění o Hospodinově povolání Mojžíše ke službě  patří k nejvýznamnějším úryvkům z Bible, protože zde  Bůh zjevuje své jméno. Pán učí jak mu naslouchat a poslouchat uprostřed běžného života.  On vždy určí místo a čas, kdy se  chce se svým lidem setkat  a stanoví podmínky  k jeho obrácení, vysvobození a obnově. 

Ze  druhého čtení  (1 Korinťanům 10) Chtěl bych vám, bratři, připomenout, že všichni naši praotcové přijali Mojžíšův křest v oblaku a v moři, všichni jedli stejný duchovní pokrm a všichni pili stejný duchovní nápoj; pili totiž z duchovní skály, která je doprovázela, a tou skálou byl Kristus. Ale přesto se většina z nich Bohu nelíbila. Pomřeli na poušti. To se jim přihodilo jako výstražný příklad a bylo to napsáno jako poučení pro nás, kteří žijeme v době poslední. Když se tedy někdo domnívá, že stojí, ať si dá pozor, aby nepadl.

Apoštol Pavel rozjímá v listě Korinťanům nad problémy Božího lidu  putujícího životem. S odvoláním  na možnost  přijetí svátostí nás nabádá, abychom nepromarnili nabídku spásy  a smíření s Hospodinem a kráčeli cestou obrácení.

Z  evangelia:(Lukáš 13 )V té době přišli k Ježíšovi se zprávou o Galilejcích, jejichž krev smísil Pilát s krví obětních zvířat. Řekl jim na to: „Myslíte, že ti Galilejci, když to museli vytrpět, byli větší hříšníci než ostatní Galilejci? Ne, říkám vám; když se však neobrátíte, všichni podobně zahynete.

V Lukášově evangeliuJežíš reaguje na aktuální tragické události.  Naléhavě vyzývá všechny,  kteří  žijí v naději na  uzdravení a obnovu svého života, aby se včas obrátili. Závažnost této výzvy dokresluje Ježíš podobenstvím  o neplodném fíku, jako symbolu nevěrnosti. I zde však on ponechává závěr tohoto příběhu otevřený pro naději k odpuštění a obrácení, které my v této době můžeme najít ve svátosti smíření.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na neděli 20.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:    Exodus 3,1-8a.13-15

Žalmy: 103,1-2.3-4.6-7.8+11 , odpověď: Hospodin je milosrdný a milostivý.

2. čtení:   1 Korinťanům 10,1-6.10-12

Evangelium:  Lukáš 13,1-9

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEV   tématem:  151 „ÚKONY  KAJÍCNÍKA“ viz .

Zobrazeno 204×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio