Témata k nedělní a sváteční liturgii

PANE , NEVZDALUJ OD NÁS SVÉ MILOSRDENSTVÍ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 22.3.2022

Azariáš povstal a takto se modlil. Otevřel svá ústa uprostřed ohně a řekl: „Pane, nevzdávej se nás navždy pro své jméno! Neruš svoji smlouvu, nevzdaluj od nás své milosrdenství. Celým srdcem tě nyní následujeme a bojíme se tě, hledáme tvou tvář, abys nás nezahanbil. Jednej s námi podle své laskavosti, podle množství svého milosrdenství. Vysvoboď nás svou podivuhodnou mocí, dej slávu svému jménu, Pane!“Z  prvního čtení  (Daniel 3).

Když se babylonský vládce Nebúkadnezar zmocnil Jeruzaléma, izraelský prorok Daniel se třemi přáteli se dostali do zajetí.V knize proroka Daniela se píše, že jeho přátelé se odmítli poklonit zlaté modle, za což byli, na rozkaz Nabuchodonozora hozeni do rozpálené pece. Když pronesl jeden z nich Azariáš účinnou prosebnou modlitbu  k Hospodinovi, anděl Boží  všechny tři ochránil a oheň jim neublížil. Královo pyšné srdce se po této události změnilo. Na vlastní oči poznal, že existuje Hospodin, který chrání ty, kteří se k němu modlí a věří mu. Král Nebúkadnesar tehdy uvěřil v Boha Hospodina.

Z  evangelia:(Matouš 18)Petr přistoupil k Ježíšovi a zeptal se: „Pane, kolikrát mám odpustit svému bratru, když se proti mně prohřeší? Nejvíc sedmkrát?“ Ježíš mu odpověděl: „Neříkám ti nejvíc sedmkrát, ale třeba sedmdesátsedmkrát.

Ježíš v odpovědi na Petrovu otázku jde mnohem dál a rozšiřuje hranice odpuštění, dalo by se říci, až do nekonečna. Toto nové smýšlení, které Ježíš přináší, si má osvojit každý křesťan. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 22.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení Daniel 3,25.34-43

Žalmy:  Žl 25,4-5ab.6+7bc.8-9, odpověď:  Rozpomeň se, Hospodine, na své slitování.

Evangelium:   Matouš 18,21-35

Zobrazeno 249×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio