Témata k nedělní a sváteční liturgii

POŽEHNANÝ ČLOVĚK, KTERÝ DOUFÁ V HOSPODINA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 2. NEDĚLI POSTNÍ 17.3.2022

Požehnaný člověk, který doufá v Hospodina, jehož oporou je Hospodin! Je jako strom, který je zasazen u vody, který své kořeny vyhání k potoku; když přijde vedro, nestrachuje se, jeho listí zůstává zelené, ani v suchém roku nemá starosti, nepřestává nést ovoce. Záludné je srdce, víc než vše jiné, stěží polepšitelné, kdo je pozná? Já, Hospodin, zpytuji srdce a zkouším ledví, abych dal každému podle jeho chování, podle ovoce jeho skutků.“    Z  prvního čtení  (  Jeremiáš 17).

Zbožného člověka charakterizuje jeho nitro: důvěřuje Hospodinu, a proto se podobá stromu zasazenému u vody. Nemusí se bát léta ani sucha. Nikdy neuschne a za všech okolností přináší hojné plody. Ještě důrazněji k nám promlouvá prorok o významu „srdce“, z něhož vycházejí rozhodnutí a kde se tvoří citová pouta člověka. Jedině Bůh zná pravdu o našem srdci, jedině on může uzdravit, jedině on zkoumá a spravedlivě hodnotí smýšlení a skutky každého člověka. 

Z  evangelia(Lukáš 16)Ježíš řekl farizeům: „Byl jeden bohatý člověk, oblékal se do šarlatu a kmentu a každý den pořádal skvělou hostinu. U jeho dveří léhal jeden žebrák – jmenoval se Lazar – plný vředů a rád by utišil hlad aspoň z toho, co padalo z boháčova stolu; a (ještě k tomu) přicházeli psi a lízali mu vředy. Žebrák umřel a andělé ho odnesli do Abrahámova náručí. Pak umřel i boháč a byl pohřben. V pekle v mukách zdvihl oči a viděl zdálky Abraháma a v jeho náručí Lazara. A zvolal: `Otče Abraháme, slituj se nade mnou a pošli Lazara, ať omočí aspoň kousek prstu ve vodě a ovlaží mi jazyk, protože zakouším muka v tomto plamenu.'

Lidský život v tomto světě každému jednou skončí. Ježíš poodhaluje závoj budoucnosti. Aby nám ukázal jinou, věčnou hostinu, o které mluvili už proroci. V Lukášově evangeliu andělé na ni přivádějí Lazara a usazují ho na čestné místo, aby přebýval vedle pána domu a radoval se z nebeských dobrot. Úděl boháče je zcela opačný. Teprve nyní – uprostřed pekelných muk „vidí“ Lazara a odvažuje se prosit, aby se mu jeho prostřednictvím dostalo aspoň nepatrné úlevy. Avšak způsob, jakým lidé prožili svůj pozemský život, má významný dopad na jejich  věčný úděl. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 17.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jeremiáš 17,5-10

 Žalmy: 1,1-2.3.4+6, odpověď: Blaze tomu, kdo svou naději vložil v Hospodina.

Evangelium:  Lukáš 16,19-31

Zobrazeno 227×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio