Témata k nedělní a sváteční liturgii

CTI SVÉHO OTCE I MATKU ABY SE TI DOBŘE VEDLO A ABYS DLOUHO ŽIL NA ZEMI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 30. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 26.10.2022

Děti, poslouchejte své rodiče, jak se to sluší u křesťanů, protože tak to má být. `Cti svého otce i matku' to je první přikázání, při kterém se slibuje odměna: `aby se ti dobře vedlo a abys dlouho žil na zemi'. A vy, otcové, nedrážděte svoje děti ke hněvu, ale vychovávejte je v kázni a napomínejte je z pověření Páně. Otroci, poslouchejte svého pozemského pána s uctivou bázní a upřímně, jako kdyby to byl sám Kristus. Neposlouchejte jenom naoko, abyste se lidem líbili, ale jako služebníci Kristovi, kteří z celé duše konají vůli Boží. Služte ochotně jako Pánu, a ne lidem. Víte přece, že každý dostane odměnu od Pána za to dobré, co vykonal, ať je to otrok, nebo svobodný. A vy, páni, jednejte s nimi také tak a nevyhrožujte jim tresty. Buďte si vědomi, že oni i vy máte stejného Pána na nebi, a ten nestraní nikomu.Z prvního čtení  (Ef 6,1-9). 

Když apoštol vyzval manžele, aby svůj partnerský vztah řešili jako křesťané, obrací se na děti a na rodiče. Také je vyzývá ke vzájemné podřízenosti ve společenské poslušnosti vůči Kristu. Dětem se připomíná mojžíšské přikázání. Rodičům je svěřen úkol vychovávat děti přívětivě a pečlivě, nikoli podle vlastních zájmů, nýbrž jako služebníci Božího díla. Hlásání křesťanství také vrhá nové světlo na vztahy mezi otroky a pány. 

Z  evangelia (Lk 13,22-30) Ježíš se ubíral od města k městu, od vesnice k vesnici, učil a pokračoval v cestě do Jeruzaléma. Někdo se ho zeptal: „Pane, je málo těch, kdo budou spaseni?“ Řekl jim na to: „Usilujte o to, abyste vešli těsnými dveřmi! Říkám vám: Mnoho se jich bude snažit vejít, ale nebudou moci. Jakmile se pán domu zvedne a zavře dveře, a vy zůstanete venku a začnete tlouci na dveře a volat: `Pane, otevři nám!', odpoví vám: `Neznám vás, odkud jste.' Tu začnete říkat: `Vždyť jsme s tebou jedli a pili a učil jsi u nás na ulicích!' Ale on vám odpoví: `Nevím, odkud jste. Pryč ode mě, všichni jste páchali nepravosti!' Tam bude pláč a skřípění zubů, až uvidíte, jak Abrahám, Izák, Jakub a všichni proroci jsou v Božím království, ale vy budete vyhnáni ven. A přijdou od východu a od západu, od severu a od jihu a zaujmou místo u stolu v Božím království. Ano, jsou poslední, kteří budou prvními, a jsou první, kteří budou posledními.“

Otázka  zahajující novou část evangelia, se týká těch, kdo budou mít účast na Božím království. Ježíš nás vyzývá, abychom království, které přichází, přijali ochotně a pohotově. Spása je Boží dar, k němuž se člověk přihlásí konáním dobra, nikoliv jenom odvoláváním se na důvěrné vztahy s Ježíšem. Obraz hostiny, které se zúčastní všechny národy země, jasně poukazuje na spásu nabídnutou všem lidem a přijatou mnoha pohany. Takže ti, kterým bylo jako posledním hlásáno evangelium, budou „prvními“, kdo vejdou do Božího království. 

Odkaz  na  liturgické  texty z lekcionáře  k bohoslužbě slova na středu 26.10.2022.

1. čtení: Ef 6,1-9

Žalmy: 145,10-11.12-13ab.13cd-14,  odpověď: Věrný je Hospodin ve všech svých slibech.

Evangelium: Lk 13,22-30

Zobrazeno 210×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio