Témata k nedělní a sváteční liturgii

MUŽI, KAŽDÝ Z VÁS AŤ MILUJE SVOU ŽENU, JAKO KRISTUS MILOVAL CÍRKEV A VYDAL SÁM SEBE ZA NI - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – ÚTERÝ PO 30. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 25.10.2022

Bratři! Podřizujte se jeden druhému z úcty ke Kristu. Ženy ať jsou podřízeny svým mužům, jako kdyby to byl sám Pán. Muž je totiž hlavou ženy, podobně jako je Kristus hlavou církve, sám spasitel svého tajemného těla. Jako je církev podřízena Kristu, tak i ženy mají být svým mužům podřízeny ve všem. Muži, každý z vás ať miluje svou ženu, jako Kristus miloval církev a vydal sám sebe za ni, aby ji posvětil a očistil koupelí ve vodě a slovem. Tím si chtěl církev připravit slavnou, bez poskvrny, vrásky nebo něčeho takového, aby byla svatá a bez vady. Tak také muž má mít svou ženu rád jako vlastní tělo. Kdo má svou ženu rád, projevuje tím lásku sám sobě. Nikdo přece nemá v nenávisti vlastní tělo, ale dává mu jíst a přeje mu. Tak i Kristus jedná s církví, protože jsme údy jeho těla. `Proto opustí člověk otce i matku a připojí se k své manželce, a ze dvou se stane jen jeden člověk.' Toto tajemství je veliké; mám na mysli vztah Krista a církve. A proto každý z vás ať miluje svou ženu jako sám sebe a manželka ať zase svému muži projevuje úctu.Z prvního čtení  (Ef 5,21-33). 

Úryvek z listu svatého Pavla se zabývá vztahem manžela a manželky. Apoštol zde paralelně rozvíjí dvojí přirovnání. Jako Kristus miluje církev , celý se jí dává, má o ni starost a věnuje jí pozornost, tak má jednat manžel se svou ženou. Jako církev odpovídá na Kristovu lásku poslušností a podřízeností, tak se má chovat manželka ke svému muži. Láska Krista k církvi je tedy vzorem manželského spojení.Naléhavé doporučení o podřízenosti ženy je třeba ovšem chápat v souvislosti s patriarchální společností, v níž je nadřazenost muže samozřejmostí a žena je považována za manželovo vlastnictví. 

Z  evangelia (Lk 13,18-21)Ježíš řekl: „Čemu se podobá Boží království a k čemu ho přirovnám? Je jako hořčičné zrnko, které člověk vzal a zasel na své zahradě; vyrostlo a stal se z něho keř, takže ptáci se uhnízdili v jeho větvích.“ A potom řekl: „K čemu přirovnám Boží království? Je jako kvas, který vzala žena a zadělala ho do tří měřic mouky, až se všechno prokvasilo.“

Jsou pouze dvě podobenství vyprávěná Ježíšem, která se přímo vztahují  k Božímu království. A to ta, ze dnešního čtení. Ukazují na veliké rozšíření učení o Božím království ve světě,  které je plodem misionářského díla učedníků, poslušných Ježíšova příkazu. Ze skromných začátků Boží slovo zaznívá celým  světem . Proces  se dá přirovnat k nebeskému keři, jehož obraz nám připomíná růst hořčičného semene. A jako je trocha kvasu přidaného k mouce schopna v ní vyvolat růst, tak Boží království prostřednictvím evangelizace podnícené mocí Ducha svatého bez rozdílu celý svět proměňuje.

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 25.10.2022.

1. čtení: Ef 5,21-33 

Žalmy: Žl 128,1-2.3.4-5,  odpověď: Blaze každému, kdo se bojí Hospodina.

Evangelium: Lk 13,18-21

 

Zobrazeno 230×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio