Témata k nedělní a sváteční liturgii

LÉKAŘE NEPOTŘEBUJÍ ZDRAVÍ, ALE NEMOCNÍ! NEPŘIŠEL JSEM POVOLAT K OBRÁCENÍ SPRAVEDLIVÉ, ALE HŘÍŠNÍKY - SOBOTA PO POPELEČNÍ STŘEDĚ 25.2.2023

24. 2. 2023 0:09
Rubrika: Slovo na den

Toto praví Pán: „Přestaneš-li utlačovat, ukazovat prstem, křivě mluvit, nasytíš-li svým chlebem hladového, ukojíš-li lačného, tehdy v temnotě vzejde tvé světlo, tvůj soumrak se stane poledním jasem. Hospodin tě stále povede, v nedostatku ukojí tvou touhu, posílí tvé údy. Budeš jako zavlažovaná zahrada, jako živé zřídlo, jehož voda nevysychá. Co od věků leží v troskách, tvůj rod znovu vystaví, obnovíš základy zdiva zašlých pokolení. Budou tě nazývat: Ten, který zazdívá trhliny, ten, který obnovuje trosky k přebývání. Zastavíš-li svou nohu v sobotu, nebudeš-li vyřizovat své záležitosti v den mně zasvěcený, nazveš-li sobotu svou rozkoší a Hospodinův svátek úctyhodným, oslavíš-li ho tím, že nebudeš cestovat, že nebudeš vyřizovat své záležitosti a zbytečně tlachat, tu bude tvá radost v Hospodinu. Povznesu tě na výšiny země a nasytím tě dědictvím Jakuba, tvého otce. Ano, Hospodinova ústa to řekla.“ Z prvního čtení  (Iz 58,9b-14 ).

Dnešní úryvek z knihy proroka je pokračováním včerejšího. Tón dnešního čtení je však už pokojný a výčitka se mění v pobídku. Nalezneme zde místo, které bychom mohli označit jako oblast bratrské lásky, na podmínky zde uvedené navazuje příslib nového společenství s Hospodinem a obnovy země, dotýká se také příkazu  zachovávání soboty jako dne odpočinku a jeho smyslu. Budou-li splněny podmínky, o kterých prorok píše , Bůh slibuje, že jeho lid s ním bude mít společenství a že mu dá hojnost.

Z evangelia (Lk 5,27-32 ): Ježíš uviděl jednoho celníka – jmenoval se Lévi – jak sedí v celnici, a řekl mu: „Pojď za mnou!“  Lévi  nechal všeho, vstal a šel za ním. Ve svém domě pak mu vystrojil velkou hostinu. Spolu s nimi bylo u stolu celé množství celníků a jiných lidí. Farizeové a jejich učitelé Zákona reptali a řekli jeho učedníkům: „Proč jíte a pijete s celníky a hříšníky?“ Ježíš jim odpověděl: „Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní! Nepřišel jsem povolat k obrácení spravedlivé, ale hříšníky.“

My křesťané pátráme, jaké zaujímáme  místo před Bohem. Víme, že jsme potřební, každý nějakým způsobem. Potřebujeme lékaře pro slabost a nemoci ducha, stejně jako doktora pro nemoci těla. Ježíš může vstoupit do našeho života jen tehdy, pokud víme, že ho někde hluboko uvnitř skutečně potřebujeme. On je stále blízko nás. Neustále hledá místo v našich životech. Čeká jen na naše pozvání. Uznám-li, že jsem hříšník, kterého uzdraví jen Kristovy svaté rány, nebudu už pro sebe hledat nic jiného než milosrdné objetí jeho ukřižovaných rukou.  

Odkaz  na  liturgické  texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova   na sobotu 25.2.2023.

1. čtení: Iz 58,9b-14

Žalmy: Žl 86,1-2.3-4.5-6,  odpověď: Pouč mě o své cestě, Hospodine, abych kráčel v tvé pravdě.

Evangelium: Lk 5,27-32

Zobrazeno 120×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio