Témata k nedělní a sváteční liturgii

VĚDA A TECHNIKA - TÉMA 234 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ K 15. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 16.7.2023

14. 7. 2023 21:14

Když Bůh stvořil svět, mohl konstatovat, že to bylo dobré (1. Mojžíšova 1. kapitola). Tehdy učinil člověka podle své podoby a vybavil jej schopnostmi, aby mohl panovat nad stvořením (srov. Gn 1,27; Ž 8,5–7), řekl dokonce, že je to velmi dobré. Boží stvoření včetně člověka bylo před jeho pádem do hříchu dokonalé, člověk neznal utrpení a bolest, nemoc a smrt zde neměla místo.

Bůh, Stvořitel a Otec, svěřil člověku život a zdraví jako svůj dar. Člověk byl  stvořen k Božímu obrazu ve stavu svatosti. Na samém počátku dějin však zneužil z návodu satana své svobody, povstal proti Bohu a zatoužil dosáhnout svého cíle mimo Boha. Následkem hříchu  propadl  utrpení, nemocem a smrti. (srov. Řím 5,12-21). Smrt začíná vybírat svou daň mezi lidmi a není nikoho, kdo by jí mohl uniknout. Mezi životem a smrtí je většinou plynulý přechod nejčastěji přes různé nemoci a degeneraci organismu. Nemoc bývá vstupní bránou pro smrt. S příchodem smrtí  a různých nemocí, dochází rovněž ke zkracování lidského života z generace na generaci, zřejmě jako následek různých degenerativních změn v lidské genetické výbavě. Bůh však ve své nekonečné dobrotě vložil do člověka,ale i do přírody síly a prostředky k uzdravení, nebo aspoň k ulehčení jeho bolestného stavu. Zde má člověk s využitím vědy a techniky  k dobru všech a všeho široké pole působnosti. Vědecké bádání a možnosti člověka  pomocí vědy a techniky ovlivňovat život i přírodu jsou významným projevem nadvlády člověka nad stvořením a nad celou přírodou. Věda a technika jsou cenné, jsou-li dávány do služby člověka a podporují-li jeho všestranný rozvoj ku prospěchu všech. Díky pokroku biologických a lékařských věd má člověk k dispozici stále účinnější terapeutické zdroje a také může získat novou moc, ovšem s možnými a nepředvídatelnými důsledky na lidský život v jeho počátku i v jeho průběhu. Lékařský pokrok, základní i aplikovaný výzkum, zaměřený na člověka, přispívá k uzdravení nemocných a celé společnosti. Věda a technika však vyžadují, bezpodmínečné respektování základních měřítek mravnosti. Musí být ve službě každé lidské bytosti, jejich nezcizitelných práv, ryzího a celkového dobra, ve shodě s Božím plánem. Všechno, co je přímo proti životu, jako vraždy všeho druhu, genocidy, potraty, euthanasie i dobrovolná sebevražda; cokoli porušuje nedotknutelnost lidské osoby, jako mrzačení, tělesné nebo duševní mučení pokusy o psychické násilí; co uráží lidskou důstojnost, jako bádání nebo pokusy na lidské bytosti, ohrožující její tělesné, nebo duševní zdraví, nelidské životní podmínky, svévolné věznění, deportace, otroctví, prostituce, obchod se ženami a s mladistvými, transplantace orgánů bez jasného souhlasu dárce, to vše jsou činy, které se protiví vůli Stvořitele a vedou ke  zkáze lidské civilizace.

Věda a technika jsou cennými zdroji ve službě člověku a rozvoji života. Samy o sobě však nemohou rozhodovat o morálních hodnotách vědeckých objevů a jejich užití. Jen užitečnost není kriteriem pro jejich uplatnění.

Matonick.

Zobrazeno 136×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio