Témata k nedělní a sváteční liturgii

„DESATERO BOŽÍCH PŘIKÁZÁNÍ“ - TÉMA 277 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ K 3. NEDĚLI POSTNÍ 3.3.2024

29. 2. 2024 18:18

Postní doba je příhodná k tomu, abychom se ptali, jak by měl vypadat život správného křesťana. Jaké by se nám dostalo odpovědi na otázku? „Mistře, co dobrého mám udělat, abych dosáhl věčného života(Mt 19,16)? Ježíš odpovídá: „Chceš-li vejít do života, zachovávej přikázání (Mt 19,17). Být křesťanem znamená víc než žít podle přikázání, protože Ježíš každého křesťana zve: „… přijď a následuj mě!“ (srov. Mt 19,21). Být dobrým křesťanem tedy znamená prožívat živý vztah ke Kristu. Takový křesťan se dokonale spojuje se svým Pánem a vydává se úzkou cestou vedoucí do věčného života (srov. Mt 7,14). Ježíš převzal deset přikázání ze Starého zákona, aby je naplnil  a zjevil sílu Ducha, která  z nich vychází. Hlásal mnohem dokonaleji Boží spravedlnost, objasnil všechny požadavky přikázání a shrnul celé Desatero do dvou přikázání: " Které přikázání je první ze všech?" Ježíš odpověděl: "První je toto: `Slyš, Izraeli, Hospodin, Bůh náš, jest jediný pán; miluj Hospodina, Boha svého, z celého svého srdce, z celé své mysli a z celé své síly!´ Druhé pak je toto: `Miluj bližního svého jako sám sebe!´ Většího přikázání nad tato dvě není." (Marek 12,28-31).

Desatero zjevil Bůh svému lidu na posvátné hoře. Zprávu o tom nám předává kniha Exodus a Deuteronomium (Ex 34,28; Dt 4,13; Dt 10,4; Ex 31,18). Desatero chápeme v souvislosti s exodem - vyjitím vyvoleného lidu z Egyptského zajetí. Bůh v Desateru shrnuje a vyhlašuje Boží zákon. Stává se součástí smlouvy, kterou Bůh uzavírá se svým lidem a stanoví mu podmínky k životu (Dt 30,16). Církevní tradice věrná Písmu a v souladu s Ježíšovým příkladem uznala  základní důležitost a význam Desatera, zajímající  přední místo v církevní katechezi věřících. Křesťanská morálka se vykládala podle desatera Božích přikázání v pořadí a číslování, které se v průběhu dějin poněkud měnilo. Všechna však vyhlašují požadavky lásky  k Bohu a k bližnímu. Církev učí, že přikázání  zavazují každého křesťana, aby je respektoval.

Text Desatera je uveden v Exodu 20,2-17 a druhá verze je  zapsána v Deuteronomiu 5,6-21. V církvi katolické je používána katechetická formulace:

1.  Já jsem Pán, tvůj Bůh: Nebudeš mít jiné bohy mimo mne.

2.  Nevezmeš jména Božího nadarmo

3.  Pomni, abys den sváteční světil

4.  Cti otce svého a matku svou.

5.  Nezabiješ. 

6.  Nesesmilníš. 

7.  Nepokradeš

8.  Nepromluvíš křivého svědectví proti bližnímu svému.

9.  Nepožádáš manželky bližního svého.

10.Nepožádáš statku bližního svého.  

Deset přikázání tvoří organický a nedělitelný celek, protože každé přikázání odkazuje na další přikázání a na celé Desatero. Nelze si vybírat pouze některá. Ten, kdo se proviní proti jednomu z nich, prohřeší se proti celému Zákonu.

Desatero je vyjádřením přirozeného zákona od počátku Bohem vrytého do svědomí lidí. Poznáváme je prostřednictvím Božího zjevení. Vyjadřují základní povinnosti člověka k Bohu a  k bližním. Kdo se jimi řídí, přichází  k němu sám Spasitel a stává se  v něm živým vzorem pro jeho život. Biblické Desatero vepsané do našich srdcí tvoří ústřední souhrn základních pravidel lidského chování. Postní doba je zvlášť vhodná k tomu, abychom se na naše jednání podle desatera přikázání a evangelia zaměřili, zpytovali svědomí, ze svých hříchů se ve svátosti smíření vyznali a svých hříchů pokorně litovali.

Matonick.

Zobrazeno 71×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio