Témata k nedělní a sváteční liturgii

„ÚČAST LAIKŮ NA PROROCKÉM A KRÁLOVSKÉM ÚŘADU KRISTA“- TÉMA 280 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ KE SLAVNOSTI SVATÉHO JOSEFA 19.3.2024 - úterý

17. 3. 2024 17:17

Každoročně v den 19.3. vzpomínáme sv. Josefa - dělníka. Josef se staral o hmotné potřeby svaté Rodiny a byl pomocníkem širšímu společenství, v němž žil.  Josef, potomek Davidův, snoubenec Panny Marie a tesař, stal se ochráncem všech pracujících i jejich rodin, což potvrdil Pius XI. v roce 1937 a od r. 1955 má svůj zvláštní svátek jako Dělník s připomínkou potřeby uskutečňování míru ve společnosti. Tento den se také stal svátkem křesťanských ideálů velké rodiny laiků, v němž chce církev zdůraznit důležitost  jejich angažovanosti. Laici jsou církví posláni, aby se ve společnosti zasazovali o růst Božího království mezi lidmi. Pečují o to, aby lidé v jejich okolí (ve škole, při vzdělávání, v rodině a v povolání) poznávali evangelium a učili se milovat Krista. Svou vírou a angažovaností ovlivňují společnost, ekonomiku a politiku. Laici jsou ustanoveni jako svědci a jsou „nadáni citem víry a milostí hlásat slovo” . Apoštolský list Christifideles laici k tomu dodává, že laici jsou uschopněni a zavázáni, „aby ve víře přijímali evangelium, slovy a skutky je hlásali a neváhali poukazovat na zlo ve světě”. „Kristus chce i prostřednictvím věřících (laiků) rozšířit své království, totiž království pravdy a života, království svatosti a milosti, království spravedlnosti, lásky a pokoje” (2. vat. koncil). (Jan Pavel II. „7x o laicích“).

Stvořitel dal člověku práci za nástroj lásky, se kterým se má podílet na jeho díle, zdokonalovat sebe i svět a vytvářet přátelské vztahy ke svým bližním. Josef, opora Svaté Rodiny, se dovedl vždy dokonale podřídit Božímu vedení a pevně důvěřoval v Boží prozřetelnost. Svým životem ukazuje moudrost, která učí, že odvahou k překonávání překážek je spojení s Kristem, modlitba.

Pro moudrost, s níž Josef vedl svatou Rodinu a pro ni pracoval, byl mu svěřen svět práce, především masy dělníků v továrnách a v podnicích, aby je přivedl zpět k Bohu a k církvi. "On patří do stavu dělníků a musel snášet tíži chudoby pro sebe a pro svatou Rodinu, jejíž byl pečlivou a láskyplnou hlavou. Jemu bylo svěřeno božské Dítě. Svým životem a věrným plněním každodenních povinností zanechal příklad všem, kteří si musí vydělávat na chléb prací svých rukou."

„Lidská individuální i kolektivní činnost je ve shodě s Božím záměrem. Čím více roste moc lidí, tím více se rozšiřuje odpovědnost jak jednotlivců, tak kolektivů. Z toho je patrné, že křesťanské poselství neodvrací lidi od budování světa, ani je nedohání k zanedbávání blaha svých bližních, ale spíše je k tomu zavazuje povinností ještě přísnější.“ (2. vat. koncil GS 34).

Člověk stvořený k obrazu Božímu v úsilí o svobodnou nadvládu nad světem i nad hříchem, dostal příkaz podmanit si zemi se vším, co je na ní, spravovat svět spravedlivě a svatě s uznáním Boha, Stvořitele všeho, a sebe přivést k němu, aby tak podřízením všech věcí člověku bylo velebeno jméno Boží na celé zemi.

Jestliže snad společenské zřízení nebo životní podmínky svádějí ke hříchu, všichni křesťané, svátostně vysvěcení i laici,  je mají spojenými silami ozdravovat, aby byly ve shodě s požadavky spravedlnosti a přispívaly ke ctnostnému životu. Tato činnost naplní kulturu i lidská díla mravními hodnotami. Neboť mužové a ženy, kteří vydělávají na živobytí sobě i rodině a svou činnost konají jako vhodnou službu společnosti, mohou být právem přesvědčeni, že svou každodenní prací a úsilím o ozdravování světských institucí, pokračují v díle Stvořitele,  jsou na prospěch svým bratřím a svým osobním přičiněním přispívají k uskutečnění Božího záměru v dějinách.Slavením památky Josefa dělníka je vyzdvižena hodnota práce a její význam v přirozeném i nadpřirozeném řádu, pro život na tomto světě i na věčnosti.„Příklad svatého Josefa, muže spravedlivého,  je pro nás všechny naléhavou výzvou, abychom s věrností, prostotou a skromností plnili úkol, který nám svěřila Boží prozřetelnost. Mám na mysli především otce a matky rodin a modlím se, aby si vždy uměli vážit krásy prostého a pracovitého života, aby starostlivě pečovali o své manželství a s nadšením si uvědomovali své velké a nesnadné výchovné poslání. Kéž svatý Josef vyprosí kněžím, kteří působí v roli otců svých církevních společenství, aby milovali církev s velkou náklonností a naprostou odevzdaností, a kéž podporuje zasvěcené osoby v jejich radostném a věrném následování evangelia cestou chudoby, čistoty a poslušnosti. Kéž ochraňuje dělníky na celém světě, aby svou prací přispívali   k pokroku celého lidstva, a kéž pomáhá všem křesťanům plnit s důvěrou a láskou Boží vůli a spolupracovat tak na završení díla spásy.“(Podle knihy: 365 dní s Benediktem XVI.)

Matonick

Zobrazeno 75×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio