Témata k nedělní a sváteční liturgii

JEŽÍŠ KRISTUS - BŮH A ČLOVĚK V JEDNÉ OSOBĚ - KÁZÁNÍ

18. 12. 2010 17:46
Rubrika: kázání | Štítky: 4. NEDĚLE ADVENTNÍ

UČÍCÍ SE CÍRKEV – www.  KRÁSENSKO - KÁZÁNÍ -  P. Jan Plodr

(Úvody ke kázání viz téma 198Matonick)

 4. NEDĚLE  ADVENTNÍ - 19.12.2010 

JEŽÍŠ KRISTUS - BŮH A ČLOVĚK V JEDNÉ OSOBĚ  (KKC 464 – 478)

Pravý Bůh a pravý člověk

Porodí syna a dáš mu jméno Ježíš (Mt 1,21)

Jméno Ježíš znamená v překladu: Bůh zachraňuje. A dnes si máme připomenout, že tato záchrana nespočívá jen ve vysvobození z nějakého nebezpečí nebo v pomoci v nouzi, ale týká se našeho věčného života. Ježíš vysvobozuje naši duši i tělo z toho nejhoršího zla: z hříchu a smrti.

Má tuto moc, protože je to pravý Bůh a pravý člověk, jak se o tom píše v listu Římanům: Ten pochází jako člověk z rodu Davidova, duchem svatosti se prokázal jako mocný Boží Syn tím, že vstal z mrtvých: Ježíš Kristus, náš Pán. Řím (1,3n)

Významný papež pátého století Lev Veliký o tom rozjímá v jednom svém kázání: „Slovo se stalo tělem; aby se spojením přirozenosti Boží s přirozeností služebníka v jednu osobu, v čase narodil tvůrce času; a aby byl zrozen uprostřed všeho ten, skrze něhož všechno povstalo. Kdyby se nespojil, sám bez hříchu, s naší přirozeností, veškeré lidské pokolení by stále setrvávalo v zajetí ďáblovy moci. Nemohli bychom mít účast na jeho slavném vítězství, kdyby bylo vybojováno bez účasti naší přirozenosti. Z toho podivuhodného účastenství nám zazářila svátost znovuzrození. Skrze téhož Ducha, skrze něhož byl počat a zrozen Kristus, rodíme se tedy duchovně i my.“

Boží Syn se stal jedním z nás, abychom se i my mohli stát Božími dětmi. Stal se člověkem, aby člověka zachránil. To je ten největší vánoční dárek. Nejdůležitější ze všech, ale přesto si ho mnoho lidí neváží. Neznají jeho hodnotu, a proto ho nepřijmou a nerozbalí. 

Když se na jesličky dívají andělé, žasnou, jak se mohl Bůh tak ponížit, že přijal lidské tělo. Když se na jesličky dívají lidé, vidí děťátko, ale dokud s pokorou nepřijmou to tajemství, že je to nejen lidský ale také Boží Syn, nemají nad čím žasnout.

Až budeme stát před jesličkami, vzpomeňme si na dnešní zamyšlení a rozjímejme: tady leží pravý člověk, ale také pravý Bůh. Tady se rodí záchrana lidstva i záchrana má. Tady se rodí odpuštění mých hříchů, můj věčný život. Tady je jediný lék na všechny moje bolesti, na bolesti mé rodiny a mých přátel. To je přece ten nejúžasnější dar. Z daru se však můžeme radovat jen ten, kdo ho přijmeme. Radost se pak násobí, když se o ni dělíme. Přeji vám tedy do těchto dnů otevřenost k přijetí a touhu se dělit, abyste prožili Vánoce v pravé radosti.

Amen.

Zobrazeno 1606×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio