Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA BOŽÍHO NA ÚTERÝ 14.12.2021 - PAMÁTKA SV. JANA OD KŘÍŽE

Ježíš řekl velekněžím a starším lidu: "Co soudíte o tomto případu: Jeden člověk měl dva syny. Přistoupil k prvnímu a řekl mu: 'Synu, jdi dnes pracovat na vinici.' On odpověděl: 'Mně se nechce', ale potom toho litoval, a přece šel. Přistoupil k druhému a řekl totéž. Ten odpověděl: 'Ano, pane', ale nešel. Který z těch dvou vykonal otcovu vůli?"  (Matouš 21,28-30)

Vysocí židovští náboženští představitelé věděli, že Ježíš je Mesiáš. Jen to nechtěli přiznat. Raději plánovali jeho vraždu, než by veřejně vyznali, že je Boží Syn. Proto jim Ježíš vypráví příběh o dvou synech. Chtěl, aby si uvědomovali, že svého Boha nepřechytračí. Do nebe jim nepomohou jejich obratná ústa. Boží království totiž není jen pro ty, kdo slibují, ale hlavně pro ty, kteří také plní to, co slíbili. Evangelium nám připomíná, na co často zapomínáme: slova mohou ztratit význam. Sliby mohou být prázdné, pokud nejsou následovány činem. První syn odpovídá arogantně, ale jeho skutek ukazuje jeho dobrotu. Druhý syn vypadá jako ochotný, ale svůj slib neplní. Neslibujeme občas věci, které neplníme? Pouhé naše dobré úmysly lidem nepomohou. Nebylo by lepší říci na rovinu: „Je nám líto, ale tohle pro vás nemůžeme udělat“ než něco slíbit, i když už předem víme, že to neuděláme? Ježíš nás žádá, abychom přemýšleli, zda se naše slova vždy shodují s našimi činy. Je snadné mluvit, deklarovat a dělat prohlášení. Mnohem těžší je lidem věnovat čas, úsilí a pozornost. Ježíš si cení malých skutků víc než množství pěkných slov.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na  úterý 14.12.2021: 

1. čtení : Sofoniáš 3,1-2 + .9-13

Žalmy: 34,2-3.6-7.17-18.19+23 odpověď: Ubožák zavolal a Hospodin slyšel.

Evangelium: Matouš 21, 28-32

Zobrazeno 361×

Komentáře

Matonick

Omlouvám se „jk.s“, že při opravě tohoto mého blogového článku ze slova Božího na úterý 14.12. , který jsem vzápětí učinil na základě jeho komentáře, zmizela nejen část mého odstraněného textu, ale i jeho správný komentář k němu.

jk-s

Není třeba se omlouvat, ten komentář stejně pozbyl smyslu, ale díky

Zobrazit 2 komentáře »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio