Témata k nedělní a sváteční liturgii

RADUJME SE A VESELME SE CELÝM SRDCEM - ZE SLOVA K BOHOSLUŽBĚ 3. ADVENTNÍ NEDĚLE 12.12.2021

Raduj se a vesel celým srdcem! Hospodin, tvůj Bůh, je uprostřed tebe, hrdina, vítěz; bude nad tebou plesat v radosti, obnovil k tobě svou lásku, s veselím nad tebou zajásá jako ve dnech svátků. - Z  prvního čtení - (Sofoniáš 3,14-18a ). 

„Radujte se!“ vyzývá nás dnešní vstupní úryvek ze čtení. Na adventním věnci zapalujeme růžovou svíci symbolizující radost. Kde však, uprostřed světa plného chmurných zpráv, vzít skutečnou radost? Zamysleme se nad tím. 

ŽALM - Iz 12,2-3.4bcd.5-6 ,  odpověď: Plesejte a jásejte, neboť velikým uprostřed vás je Svatý Izraele.

Text není z knihy Žalmů, ale z proroka Izaiáše. Zve k radosti nad Božím dílem, které můžeme vidět a které jsme sami zažili.

Ze   druhého čteni podle Pavla. Bratři! Radujte se stále v Pánu, opakuji: Radujte se! Vaše ušlechtilost ať je známá všem lidem. Pán je blízko. O nic nemějte starost! Ale ve všem předkládejte Bohu své potřeby v modlitbě a prosbě s děkováním. ( Filipanům 4,4-7) .

Podle apoštola Pavla je základem pozvání k radosti a výzvy k překonání strachu blízkost Páně. Slovo Pán zde označuje nejen Boha, ale i Ježíše, neboť právě v něm se Bůh Otec sklonil k lidstvu. Naše radost vychází z toho, že žijeme ve společenství s Ježíšem, který je zárukou očekávání naší  šťastné budoucnosti. 

  Z evangelia: Jan jim říkal: „Já vás křtím vodou. Přichází však mocnější než já; jemu nejsem hoden ani rozvázat řemínek u opánků. On vás bude křtít Duchem svatým a ohněm. (Lukáš 3,10-18).

Biblickým úryvkem prvního čtení o radosti z knihy proroka se inspiroval apoštol Lukáš v evangeliu, když popisuje scénu křtu přicházejícího Mesiáše. Svatý Jan  Křtitel v ní hlásá radostnou zvěst o příchodu toho, jenž nás dovede ke spáse, který nás obmyje křtem v Duchu svatém.  On v nás současně rozdmýchá oheň k poznání Boží svatosti a jeho lásky k nám, která nás očistí a spálí naše hříchy jako plevy. 

Zobrazeno 294×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio