Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZE SLOVA BOHOSLUŽBY KE SLAVNOSTI MATKY BOŽÍ, PANNY MARIE - NOVÝ ROK 1.1.2022

‘Ať tobě Hospodin požehná a ochraňuje tě! Ať tobě Hospodin ukáže svou jasnou tvář a je ti milostivý! Ať Hospodin obrátí k tobě svou tvář a dopřeje ti pokoje!’ Budou vzývat moje jméno nad izraelskými syny a já jim požehnám.“   (Numeri 6, 24-27 )   –  Z  prvního čtení

Na závěr liturgických slavností, zvláště při oslavě Nového roku, starozákonní kněží jménem Božím žehnali lidu. Ze čtvrté knihy Mojžíšovy vyslechneme jejich žehnací formuli, připomínající to, co daruje Bůh těm, kteří stojí s vírou v jeho Slovo před jeho tváří. Církev katolická v tento den  oslavuje Matku Boží a výběrem dnešních čtení se zaměřuje spíše na osobu jejího syna. Boží požehnání se však tu právem vztahuje  i na Marii, poněvadž její úloha v dějinách církve je s Božím Synem zcela sjednocena. Výstižně je tedy též nazývána Matkou církve. 

Ze   druhého čteni:   Bratři!  Když se naplnil čas, poslal Bůh svého Syna, narozeného ze ženy, narozeného pod Zákonem, aby vykoupil lidi, kteří podléhali Zákonu. Tak jsme byli přijati za syny.  A protože jste synové, poslal nám Bůh do srdce Ducha svého Syna, Ducha, který volá: "Abba, Otče!" Už tedy nejsi otrok, ale syn a jako syn také dědic skrze Boha. (Galaťanům 4,4-7).   

Úryvek z listu apoštola Pavla hovoří o Ježíši a o jeho matce Marii. Bůh ze svého rozhodnutí vstoupil skrze Marii do dějin jako jeden z lidí, aby svou božskou sílu spojil s lidskou svobodou, přitáhl lidstvo k sobě a učinil z nás adoptivní děti jediného Otce.Maria byla v tomto Božím záměru vzácným nástrojem a příkladem. A církev ji chápe jako svou matku. 

Z evangelia :Pastýři pospíchali do Betléma a nalezli Marii a Josefa i děťátko položené v jeslích. Když ho uviděli, vypravovali, co jim bylo  o tom dítěti pověděno. Všichni, kdo to slyšeli, podivili se tomu, co jim pastýři vyprávěli. Maria však to všechno uchovávala v srdci a rozvažovala o tom. ( Lukáš 2,16- 19).

Čtení z Lukášova evangelia nás znovuvybízí k rozjímání o tajemství vtělení. Jak se zde můžeme dočíst, Maria velmi dobře dokázala vyhodnotit všechno, co se událo při zvěstování, početí a narození jejího syna a do všech důsledků pochopila význam Božího požehnání, kterým byla obdarována. 

Ke všem čtením jsou komentáře a liturgické texty směrovány k dnešnímu tématu  136  - UČÍCÍ SE CÍRKEV:„MARIA, MATKA CÍRKVE“.

Odkazy na liturgické texty z Písma k bohoslužbě slova   na sobotu - Nový rok  1.1.2022: 

1. čtení: Numeri 6,22-27

Žalmy:   67, 2-3.5.6+8 ,  odpověď: Bože, buď milostiv a žehnej nám!

2. čtení: Galaťanům 4,4-7

Evangelium: Lukáš 2,16-21

 

Zobrazeno 273×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio