Témata k nedělní a sváteční liturgii

BLAZE TOMU, KDO SVOU NADĚJI VLOŽIL V HOSPODINA - 6. NEDĚLE V MEZIDOBÍ 13 .2.2022

Tak praví Hospodin: Požehnaný člověk, který doufá v Hospodina, jehož oporou je Hospodin! Je jako strom, který je zasazen u vod, který své kořeny vyhání k potoku; když přijde vedro, nestrachuje se, jeho listí zůstává zelené, ani v suchém roku nemá starosti, nepřestává nést ovoce.“   (Jeremiáš  7)  –  Z  prvního čtení

Prorok Jeremiáš do své knihy včleňuje stěžejní zásady umění jak žít. Ukazuje, v čem spočívá pád člověka, mající za následek smrt, a v čem spočívá požehnání, vedoucí k věčnému životu.

Ze   druhého čteni:   (1 Korinťanům 15 ) Bratři!Káže se o Kristu, že vstal z mrtvých. Ale jak potom mohou říkat někteří z vás, že vzkříšení mrtvých není? Jestliže tedy mrtví nevstávají, ani Kristus nevstal. A nevstal-li Kristus, vaše víra nemá cenu, protože pak jste ještě ve svých hříších, a jsou ztraceni i ti křesťané, kteří už zesnuli. Máme-li naději v Krista jen v tomto životě, pak jsme nejubožejší ze všech lidí. Ale Kristus z mrtvých vstal, a to jako první z těch, kteří zesnuli.

Apoštol  Pavel, který zakusil dramatické setkání s Ježíšem po jeho zmrtvýchvstání,  nepochybuje, jak uslyšíme z jeho listu Korinťanům,  že Ježíšovo vítězství nad smrtí dává každému věřícímu dar doufat i za hranice lidských možností. Křesťanskou naději lze vyjádřit  též slovy: smrt byla poražena, nový život v Kristu již započal. Působením jeho Ducha jsme duchovně znovuzrozeni a po našem tělesném vzkříšení  budeme spolu s ním i věčně žít. 

  Z evangelia:( Lukáš6).Ježíš se zahleděl na své učedníky a řekl: „Blahoslavení, vy chudí, neboť vaše je Boží království. Radujte se v ten den a jásejte, máte totiž v nebi velkou odměnu.

 Čtyřiz osmi Ježíšových blahoslavenství a běd používá apoštol Lukáš v evangeliu k uvedení  záznamu  Ježíšova poselství o naději na věčný život,  nebo o zatracení člověka  ve smrti. Jsme zváni, abychom si včas ověřili, na čem stavíme svůj vlastní život. Zda jako Ježíš skutečně skládáme svou naději  v Boží království tak, „jako strom, který je zasazen u vod a nepřestává nést ovoce“ podle prvého čtení.

Na dnešní  slovo k bohoslužbě   navazuje projekt ČBK UČÍCÍ SE CÍRKEVtématem   145-:„VZKŘÍŠENÍ KRISTOVO – ZÁKLAD  VÍRY“ - viz  .   

Odkaz na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na  neděli  13.2.2022.  (Níže uveden jen základní přehled).

1. čtení:  Jeremiáš 7,5-8

Žalmy:  1, 1-6 ,  odpověď:  Blaze tomu, kdo svou naději vložil v Hospodina.

2. čtení:  1 Korinťanům 15,12.16-20

Evangelium:   Lukáš 6,17.20-26

Zobrazeno 331×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio