Témata k nedělní a sváteční liturgii

BOHÁČI PLAČTE A NAŘÍKEJTE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 7. NEDĚLI 24.2.2022

Nuže tedy, vy boháči; plačte a naříkejte nad strastmi, které na vás přijdou. Odsoudili jste spravedlivého a připravili ho o život – a on se vám nebrání. Z  prvního čtení  ( Jakub 5 ).

Jakub v celém úryvku svého listu opakuje prorocké výpady proti těm, kdo jsou bohatí a sobečtí. Jde o velmi ostré napomenutí společnosti, která se žene za majetkem a za hmotným ziskem.V posledním verši dnešního čtení připomíná apoštol toho, kdo musí snášet jejich nespravedlnost. Je to biblická postava chudého příznivce  věrného Hospodinovi, který se přesto, že je poškozován, a že se s ním nakládá velmi špatně, se nebrání a nakonec je připraven o život. 

Z  evangelia:( Marek 9 )Ježíš řekl svým učedníkům: „Kdokoli vám podá číši vody proto, že jste Kristovi, amen, pravím vám: nepřijde o svou odměnu. Kdo by svedl ke hříchu jednoho z těchto nepatrných, kteří věří ve mne, pro toho by bylo lépe, aby mu dali na krk mlýnský kámen a hodili ho do moře.

Ježíš v evangeliu nejprve hovoří o pohostinnosti, jejíž pohnutkou je přijetí toho, koho povolal a vyslal on sám. Ten, kdo však staví nějakou překážku přes cestu slabým ve víře, si ovšem zasluhuje velmi přísné potrestání. Ježíš tak dává lidskému konání docela novou hodnotu, která přesahuje tento čas a zasahuje do věčnosti. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na čtvrtek  24.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub 5,1-6

Žalmy: 49,14-15ab.15cd-16.17-18.19-20, odpověď: Blahoslavení chudí v duchu, neboť jejich je nebeské království. Evangelium:Marek 9,41-50

Zobrazeno 277×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio