Témata k nedělní a sváteční liturgii

HOSPODINE, VEJDI NA MÍSTO SVÉHO ODPOČINKU - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 7.2.2022

Šalomoun svolal k sobě přední muže izraelské, náčelníky kmenů, knížata rodů izraelských synů do Jeruzaléma, aby přinesli archu Hospodinovy smlouvy z Davidova města, ze Siónu. V arše nebylo nic, jen dvě kamenné desky, které tam vložil Mojžíš na Chorebu, desky smlouvy, sjednané Hospodinem s izraelskými syny při jejich východu z egyptské země. Jakmile kněží opustili svatyni, naplnil Hospodinův dům oblak.Tehdy pravil Šalomoun: „Hospodin se rozhodl, že bude přebývat v temném oblaku; proto jsem ti vystavěl dům jako příbytek, místo, kde bys bydlel navěky.“Z  prvního čtení  (1 Královská 8). 

Po vyvedení Izraele z Egypta učinil Bůh na Sinaji smlouvu s celým národem a dal mu Zákon. Součástí Zákona byl bohoslužebný řád. Mojžíš musel přesně podle návodu postavit svatostánek a zhotovit jeho vybavení. „smlouva ovšem měla pravidla bohoslužby. Každý, kdo chtěl hledat Boha, musel přijít do Stánku setkávání. Stánek byl zhotoven k tomu, aby po vykonání předepsaných obětí Bůh na tomto místě zjevil svou slávu. „Tehdy Stan setkávání přikryl oblak a Příbytek naplnila Hospodinova sláva. Jeruzalémský chrám pro Hospodina vystavěl až Davidův syn Šalomoun. Když kněží donesli archu smlouvy do velesvatyně nově postaveného chrámu, chrám naplnil Hospodinův oblak – vnímatelný projev Boží přítomnosti.

Z evangelia:(Marek  6): Ježíš a jeho učedníci se přepravili na druhý břeh a přistáli u Genezaretu. Když vystoupili z lodi, lidé ho hned poznali. Proběhli celou tu krajinu a začali nosit na nosítkách nemocné všude tam, kde slyšeli, že je. A všude, kam přišel do některé vsi nebo města nebo dvorce, kladli nemocné na volné prostranství a prosili ho, aby se směli dotknout aspoň střapce jeho šatů. A všichni, kdo se ho dotkli, byli uzdraveni.

Duch Boží byl s Ježíšem a projevoval se všude tam, kde se Pán Ježíš Kristus pohyboval. Z toho vyplývá něco úžasného. Lidské tělo je před Bohem o mnoho důležitější než kamenné stavby. Je známé zvolání Mesiáše: „Zbořte tento chrám a já ho ve třech dnech postavím.“ (Jan 2,19) Lidé se domnívali, že mluví o chrámu z kamene, on však měl na mysli své tělo. Bůh svou slávu totiž umístil přesně tam jako vnímatelné zjevení Boží přítomnosti. Bůh zatoužil po tom, aby lidé byli nositeli jeho slávy, naplněni Duchem Božím, který je stále činný, aby nás proměňoval a uzdravoval – vždyť člověk je stvořen jako Boží obraz. Bible jasně říká: „Copak nevíte, že vaše tělo je chrámem Ducha Svatého, který je ve vás a kterého máte od Boha? Už nepatříte sami sobě; byli jste draze vykoupeni! Proto svým tělem vzdávejte čest Bohu.“ (1. Kor 6,19-20) Každý věřící by měl toužit po tom, aby byl stále naplněn Duchem Svatým.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře k bohoslužbě  slova na pondělí  7.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská     8,1-7.9-13

Žalmy: 132,6-7.8-10,odpověď:  Hospodine, vejdi na místo svého odpočinku!

Evangelium:  Marek 6,53-56 

Zobrazeno 425×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio