Témata k nedělní a sváteční liturgii

JÁ JSEM HOSPODIN, TVŮJ BŮH, SLYŠ MŮJ HLAS!- Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 11.2.2022

Nesmíš mít boha jiného, nesmíš se klanět bohu cizímu!   (Ze žalmu 81).

Vytrhnu vládu ze Šalomounovy ruky a tobě dám deset kmenů. Zůstane mu jeden kmen kvůli mému služebníku Davidovi a kvůli městu Jeruzalému, které jsem si vyvolil ze všech izraelských kmenů.“ A tak odpadli Izraelité od Davidova domu.Z  prvního čtení  (1 Královská 11;12 ). 

Po selhání stárnoucího krále Šalomouna, který podlehl modloslužebnickým přáním svých manželek, prorok oznamuje jemu i Izraelitům Boží vůli a Boží rozhodnutí,otevírající dveře politickému rozdělení říše, vedoucí k jejímu rozpadu.

Z evangelia:(Marek  7): Ježíš odešel ke Galilejskému moři. Přivedli k němu hluchoněmého a prosili ho, aby na něho vložil ruku. Vzal ho stranou od zástupu, vložil mu prsty do uší, dotkl se slinou jeho jazyka, vzhlédl s povzdechem k nebi a řekl: „Effatha!“, to znamená: „Otevři se!“ A hned se mu otevřel sluch, rozvázal se mu jazyk a mluvil správně. Ježíš jim pak přikázal, aby o tom nikomu neříkali. Byli celí užaslí a říkali: „Dobře všechno udělal: i hluchým dává sluch, i němým řeč!“

V příběhu o uzdravení se jedná o druhý zázrak, jejž Ježíš koná na pohanském území. To mělo v prvokřesťanských obcích posílit misionářského ducha otevřenosti vůči těm, kdo přicházeli z pohanství. Porok Izaiáš předvídal, že uzdravení a zázraky budou znamením příchodu Mesiáše. „Přijde a spasí vás. Potom budou otevřeny oči slepých a uši hluchých“ (Iz 35,4-5). V tomto zázraku vidí lid naplnění židovského očekávání.Vnímali, že přicházející spása bude znamenat obnovení nových a osvobozených vztahů mezi Bohem a jeho lidem, které byly dočasně narušeny.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek 11.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská 11,29-32; 12,19

Žalmy: 81,10-11ab.12-13.14-15 , odpověď:  Já jsem Hospodin, tvůj Bůh, slyš můj hlas!

Evangelium:Marek  7,31-37

Zobrazeno 247×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio