Témata k nedělní a sváteční liturgii

MODLETE SE JEDEN ZA DRUHÉHO – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 7. NEDĚLI 26.2.2022

Milovaní! Vede se někomu z vás špatně? Ať se modlí! Má někdo radost? Ať zpívá Bohu chvály! Je někdo z vás nemocný? Ať si zavolá představené církevní obce a ti ať se nad ním modlí a mažou ho olejem ve jménu Páně; modlitba spojená s vírou zachrání nemocného, Pán ho pozdvihne, a jestliže se dopustil hříchů, bude mu odpuštěno. Vyznávejte se tedy vzájemně ze svých hříchů, modlete se jeden za druhého, abyste byli uzdraveni. Mnoho zmůže a velmi je účinná modlitba spravedlivého! Z  prvního čtení  ( Jakub 5 ). 

Z textu čtení vyzařuje autorovo přesvědčení, že v našem životě neexistuje žádná konkrétní situace, která by neměla být provázena modlitbou. Věnuje se pak zde i zvláště obtížnému a nepříjemnému stavu těch, kteří upadnou do nemoci.Takový člověk se má obracet v modlitbě na Boha a na bratry, aby se mu dostalo pomoci a podpory v úkonech, které se posléze vyvinuly v obřady, které se dnes nazývají svátostí pomazání nemocných. Boží zásah, který bratři modlitbou vyprošují, pozvedne nemocného v jeho chorobě a pomůže mu povstat z jeho hříchů. 

Z  evangelia:( Marek 10,13-16 ):    Matky přinášely k Ježíšovi děti, aby jim požehnal. Ale učedníci jim to zakazovali. Když to Ježíš viděl, rozmrzelo ho to a řekl jim: „Nechte děti přicházet ke mně, nebraňte jim, neboť takovým patří Boží království. Amen, pravím vám: Kdo nepřijme Boží království jako dítě, vůbec do něho nevejde.“ Bral je do náručí, kladl na ně ruce a žehnal jim.

Obraz, který máme před sebou, je docela prostý. Lidé přivádějí k Ježíšovi děti proto, aby jim požehnal. Na první pohled zarazí, že takovéto docela přirozené počínání vyvolává u Ježíšových učedníků ostře odmítavou reakci. Naše myšlenky však jsou směrovány k ústřednímu bodu dnešního evangelijního  čtení. Radostná zvěst o Božím království je přijímána těmi, kdo se bezvýhradně svěřují do Božích rukou. Ježíš dává děti za příklad kvůli jejich ochotě přijímat tak cenné obdarování. Děti se stávají v různých dobách symbolem chudých, nezajištěných, těch, kteří nemají ve společnosti žádné obzvláštní výhody. Děti prostě všechno očekávají od svých rodičů. A právě tímto způsobem musí smýšlet a jednat ten, kdo se rozhodl následovat Krista. Boží království není výsledkem lidského snažení, nýbrž darem Boha Otce, jejž má člověk přijímat s otevřeným srdcem. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  sobotu 26.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  Jakub 5,13-20

Žalmy: 141,1-2.3+8  , odpověď:  Má modlitba, Pane, ať je před tebou jako kadidlo.

Evangelium:Marek  10,13-16

Zobrazeno 415×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio