Témata k nedělní a sváteční liturgii

PROČ JSTE TAK ROZRUŠENÍ A PLÁČETE - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 4. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 1.2.2022

„Radostná zpráva, můj pane, králi: Hospodin ti dnes zjednal spravedlnost vůči všem, kteří povstali proti tobě.“ Král David řekl: „Je zdráv jinoch Absalom?“ Kušan odpověděl: „Ať mají stejný osud jako ten jinoch nepřátelé krále, mého pána, a všichni, kteří povstanou proti tobě se zlými úmysly!“ Král celý zdrcený vystoupil do horní místnosti brány a propukl v pláč. A cestou říkal: „Můj synu Absalome! Absalome, můj synu; synu můj, Absalome! Kéž bych umřel já místo tebe,- Z  prvního čtení  ( 2 Samuelova  18-19,4). 

Rozhodující bitva mezi vojáky krále Davida skončila vítězstvím nad  vzbouřenci, vedenými jeho synem Absalomem. Radostná zpráva o tom, doručená poslem z bojiště, však krále zdrtila. Upadl do hlubokého smutku. Dozvěděl se totiž, že  při  dramatickém  střetu  jeho   syn zahynul.Jak se však dozvídáme četbou z Písma o pokračování příběhu, Hospodinova moc se nakonec projeví. 

Z evangelia:(Marek  5): Přišli lidé z domu představeného synagogy se zprávou: „Tvá dcera umřela. Proč ještě Mistra obtěžuješ?“ Ježíš zaslechl, co se tu mluvilo, a řekl představenému synagogy, jmenoval se Jairos: „Neboj se, jen věř!“Přišli k domu představeného synagogy a viděli tam rozruch, lidi jak pláčou a velmi naříkají. Vešel dovnitř a řekl jim: „Proč jste tak rozrušeni a pláčete? Dítě neumřelo, jenom spí.“ Posmívali se mu. On však všechny vykázal ven, vzal s sebou otce dítěte i matku a své společníky a šel do světnice, kde dítě leželo. Vzal ji za ruku a řekl: „Děvče, říkám ti, vstaň!“ Děvče hned vstalo a chodilo.

Představený synagogy Jairos, je muž známý a vážený. Je údaj o jeho společenském i duchovním postavení nějak důležitý? Možná v tom, že ani výsadní postavení neochrání člověka od problémů a smutků řadových věřících. Jako významný představitel židovství důvěřuje plně Ježíšovi. Bojuje za dceru. Věří Bohu. Boží moc se projevuje i tam, kde to vypadá hodně beznadějně.Co je konec pro člověka, není konec pro Boha, jen mu věřit! Ve smrti se ukazuje naše lidská bezmocnost, ale taky Boží naděje.

Odkaz  na  kompletní liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  úterý 1.2.2022. (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  2  Samuelova18,9-10.14b.24-25a.30–19,4

Žalmy: 86,1-2.3-4.5-6 ,odpověď:  Nakloň, Hospodine, svůj sluch a vyslyš mě!

Evangelium: Marek5,21-43

Zobrazeno 256×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio