Témata k nedělní a sváteční liturgii

VYSLYŠ NA MÍSTĚ, KDE TRŮNÍŠ, V NEBI, VYSLYŠ A ODPUSŤ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 5. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 8.2.2022

Šalomoun se postavil před Hospodinův oltář v přítomnosti celého shromáždění Izraele, roztáhl své dlaně k nebi a řekl: „Hospodine, Bože Izraele, není Boha nahoře na nebi ani dole na zemi podobného tobě. Zachováváš smlouvu a přízeň svým služebníkům, kteří chodí před tebou celým svým srdcem. Což vskutku může Bůh bydlet na zemi? Hle, nebe a nebesa nebes tě nemohou obsáhnout, tím méně tento dům, který jsem zbudoval. Vyslyš modlitbu, kterou se tvůj služebník modlí na tomto místě. Vyslyš prosbu svého služebníka i svého izraelského lidu, kdykoli se budou modlit na tomto místě. Vyslyš na místě, kde trůníš, v nebi, vyslyš a odpusť!“Z  prvního čtení (1 Královská 8).

Král Šalomoun se modlí v okamžiku, kdy je jeruzalémský chrám zbudován a vstupuje do něho Boží sláva. Nachází se před Bohem, jenž je zde opravdu přítomen, před Bohem, který se uvoluje přebývat na zemi mezi svým lidem. Tím nejvzácnějším, co chrám uchovává, je smlouva, jíž se Bůh rozhodl vázat se na svůj lid. Šalomoun však chápe, že dům, který nechal vybudovat, ve skutečnosti Božím příbytkem není. Boží přítomnost tímto místem nebo prostorem podmíněna být nemůže, protože Hospodin je právě tam, kde člověk smlouvu prožívá. 

Z evangelia:(Marek  7):Farizeové a učitelé Zákona se Ježíše ptali: „Proč se tvoji učedníci nechovají podle podání předků, ale jedí obřadně nečistýma rukama?“ Odpověděl jim: „Pokrytci! Dobře to o vás předpověděl Izaiáš, jak je psáno: `Tento lid mě uctívá rty, ale jejich srdce je daleko ode mě. Nadarmo mě však uctívají, když učí naukám, které jsou lidskými ustanoveními.' Opustili jste přikázání Boží a držíte se podání lidského.

Odpověď Ježíšova farizeům je obsažena v něm samotném, v jeho osobě. Když se totiž zjevuje jakožto Boží syn a prostředník mezi Bohem a lidmi, tak jedním rázem relativizuje všechna lidmi vymyšlená pravidla a všechny lidské předpisy. Ukazuje, že tyto věci mají svou platnost jedině ve vztahu k němu. On je normou, pravidlem, Novým Zákonem, vtělením Božích přikázání, živoucím Božím slovem. 

Odkaz  na  kompletní liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý  8.2.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:  1 Královská   8,22-23.27-30

Žalmy: 84,3.4.5+10.11,odpověď:  Jak milý je tvůj příbytek, Hospodine zástupů!

Evangelium:  Marek  7,1-13

Zobrazeno 241×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio