Témata k nedělní a sváteční liturgii

BUDU VAŠÍM BOHEM A VY BUDETE MÝM LIDEM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 24.3.2022

Toto praví Hospodin: „Přikázal jsem svému lidu: Poslouchejte můj hlas, a budu vaším Bohem a vy budete mým lidem, choďte po všech cestách, které vám přikážu, aby vám bylo dobře. Neposlechli, nepopřáli mi svého sluchu, ale jednali podle zatvrzelosti svého zvrhlého srdce, a místo aby šli vpřed, obrátili se vzad ode dne, kdy jejich otcové vyšli z egyptské země, až dodnes.  Z  prvního čtení  (Jeremiáš 7). 

Prorok Jeremiáš poukazuje na hluchotu Izraele k Božímu hlasu, který za výjimečných okolností byl slyšet z nebe v okamžiku uzavření smlouvy mezi Hospodinem a vyvoleným lidem. Jenom skrze ochotu naslouchat  a poslouchat může lid poznat svého Boha, tak odlišného od ostatních božstev a model. Prorok zůstává věrný svému povolání, a proto trpí, když ti, kdo dávají přednost lži před pravdou, jej odmítli a dokonce umlčeli. 

Z  evangelia:(Lukáš 11)Ježíš vyháněl zlého ducha z němého člověka. Když zlý duch vyšel, němý promluvil. Zástupy žasly, ale někteří z nich řekli: „Vyhání zlé duchy s pomocí Belzebuba, vládce zlých duchů!“ Jiní ho pokoušeli a žádali od něho znamení z nebe.

Nebeské království je už zde na zemi. Potvrzuje to i zázračné uzdravení, které Ježíš vykonal. Prostí lidé jsou okouzlení:  vidí, že se před jejich zraky děje mimořádné znamení z nebe, a otvírají svá srdce přijetí spásy. Stejně jako v prvním čtení můžeme i zde sledovat radikální protiklad mezi dvěma neslučitelnými postoji. Ježíš je falešně nařčen, že je spojencem satanovým. Je to úděl každého proroka a Ježíš se tomuto obvinění brání. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 24.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení Jeremiáš 7,23-28

Žalmy: 95,1-2.6-7b.7c-9, odpověď: Kéž byste dnes uposlechli jeho hlasu: „Nezatvrzujte svá srdce!“

Evangelium:  Lukáš 11,14-23

Zobrazeno 215×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio