Témata k nedělní a sváteční liturgii

CHCI LÁSKU A NE OBĚŤ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 26.3.2022

Vraťme se k Hospodinu: on nás rozdrásal a on nás uzdraví, on nás zranil a on nás obváže! Po dvou dnech nám vrátí život, třetího dne nás vzkřísí, před jeho tváří budeme žít. Poznávejme Hospodina, snažme se ho poznat! má spravedlnost vyjde jak světlo, protože chci lásku, a ne oběť, poznání Boha chci víc než celopaly.Z  prvního čtení  (Ozeáš 6).

Dnešní biblický úryvek nám přináší výzvu proroka k pokání s účastí všeho lidu. Bezprostřední motivací  obrácení je právě probíhající válka mezi Izraelem a Judou. Severní království při ní přišlo o velkou část svého území, což bylo spojeno s nevyhnutelnými hrůzami okupace, s ničením měst a odvlečením obyvatel do vyhnanství. Prorok povzbuzuje a zároveň napomíná. Ke všem těmto neštěstím došlo, protože srdce lidu se vzdálilo od Boha a spokojuje se s prázdnými obětmi a jeho láska k Bohu vychladla. Národ ústy proroka uznává, že je nemocen, a obrací se ke svému Bohu. Jedině On může jeho rány uzdravit. Jeho slovo je podobné meči: hluboce zraňuje, aby ,mohlo uzdravit. Vyžaduje lásku, a ne oběti, důvěru a ne pokrytectví. 

Z  evangelia:(Lukáš 18, 9-14)Některým lidem, kteří si na sobě zakládali, že jsou spravedliví, a ostatními pohrdali, řekl Ježíš toto podobenství: „Dva lidé šli do chrámu, aby se modlili; jeden byl farizeus a druhý celník. Farizeus se postavil a modlil se v duchu takto: `Bože, děkuji ti, že nejsem jako ostatní lidé: lupiči, podvodníci, cizoložníci nebo i jako tamhleten celník. Postím se dvakrát za týden, odvádím desátky ze všech svých příjmů.' Celník však zůstal stát vzadu a neodvažoval se ani pozdvihnout oči k nebi, ale bil se v prsa a říkal: `Bože, buď milostiv mně hříšnému!' Říkám vám: Celník se vrátil domů ospravedlněn, ne však farizeus. Neboť každý, kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen.“

Hříšný celník si v porovnání s pokryteckým farizeem hluboce uvědomuje svá provinění proti Bohu a ani se neodvažuje pozdvihnout hlavu. Ve skutečnosti je naprosto otevřen nebi, protože  vyléčení čeká od Boha. Tím, že se kajícně bije v prsa, tluče na bránu nebeského království – a ona se před ním otevírá dokořán.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 26.3.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení Ozeáš 6,1-6

Žalmy: 51,3-4.18-19.20-21ab, odpověď: Chci lásku, a ne oběť.

Evangelium: Lukáš 18,9-14

Zobrazeno 346×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio