Témata k nedělní a sváteční liturgii

JDI SE SMÍŘIT SE SVÝM BRATREM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 11.3.2022

Toto praví Hospodin, Bůh: „Jestliže se zločinec odvrátí od svých hříchů, které spáchal, bude-li zachovávat mé příkazy, bude jednat podle práva a spravedlnosti, jistě bude živ a nezemře. Nebude se vzpomínat na žádné jeho nepravosti, které spáchal. Bude žít pro svou spravedlnost, kterou činí. Mám snad zalíbení v zločincově smrti – praví Pán, Hospodin – anebo spíše (chci), aby změnil své chování a byl živ? Z prvního čtení:(Ez 18). 

Malomyslným babylonským vyhnancům, kteří ztratili naději, protože se domnívali, že trpí za hříchy svých otců, prorok zvěstuje, že o svém věčném údělu sice rozhoduje každý svým jednáním, ale pak je ujišťuje, že tento osobní úděl není neměnitelný. Hospodin nabízí každému člověku možnost nového života a ukazuje mu cestu spásy, která je – jako každá jiná pouť – náročná a vyžaduje vytrvalost. 

Z  evangelia(Matouš 5)Ježíš řekl svým učedníkům: „Nebude-li vaše spravedlnost mnohem dokonalejší než spravedlnost učitelů Zákona a farizeů, do nebeského království nevejdete. Slyšeli jste, že bylo řečeno předkům: `Nezabiješ.' Kdo by zabil, propadne soudu. Ale já vám říkám: Každý, kdo se na svého bratra hněvá, propadne soudu; kdo svého bratra tupí, propadne veleradě; a kdo ho zatracuje, propadne pekelnému ohni. Přinášíš-li tedy svůj dar k oltáři a tam si vzpomeneš, že tvůj bratr má něco proti tobě, nech tam svůj dar před oltářem a jdi se napřed smířit se svým bratrem, teprve potom přijď a obětuj svůj dar.

Verše evangelia podtrhují perspektivu nezbytnosti a naléhavosti usmíření pro budoucí život. Je třeba mít na paměti, že trest si zaslouží hněv a urážka vůči bližnímu. Při bohoslužbě nestačí pouhá vnější čistota, ale je třeba mít čisté a pokojné srdce, které se snaží nastolit pokoj a nesnáší rozdělení v bratrských vztazích. Usmíření s bližním je nezbytným předpokladem pro nastolení společenství s Pánem. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek 11.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:   Ezechiel 18,21-28

Žalmy:  130,1-2.3-4ab.4c-6.7-8 , odpověď:  Budeš-li uchovávat v paměti viny, Hospodine, Pane, kdo obstojí?

Evangelium:  Matouš 5,20-26

Zobrazeno 250×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio