Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEPŘIŠEL JSEM POVOLAT K OBRÁCENÍ SPRAVEDLIVÉ, ALE HŘÍŠNÍKY – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SOBOTA PO POPELEČNÍ STŘEDĚ 5.3.2022

Toto praví Pán: „Přestaneš-li utlačovat, ukazovat prstem, křivě mluvit, nasytíš-li svým chlebem hladového, ukojíš-li lačného, tehdy v temnotě vzejde tvé světlo, tvůj soumrak se stane poledním jasem. Hospodin tě stále povede, v nedostatku ukojí tvou touhu, posílí tvé údy Z  prvního čtení  (Izaiáš 58 ). 

Hospodin vybízí svůj národ, aby prostřednictvím nápravy všech sociálních nerovností upevnil své vztahy s bližními.Budou-li splněny tyto podmínky, Bůh slibuje, že jeho lid s ním bude mít společenství a že mu dá hojnost. 

Z  evangelia:( Lukáš 5  ): Farizeové a jejich učitelé Zákona reptali a řekli jeho učedníkům: „Proč jíte a pijete s celníky a hříšníky?“ Ježíš jim odpověděl: „Lékaře nepotřebují zdraví, ale nemocní! Nepřišel jsem povolat k obrácení spravedlivé, ale hříšníky.“

Důležité  ovšem bylo, jak reagovali při hostině hříšní celníci. Ti především uvěřili! Uvěřili zde rovněž přítomnému Ježíši, který se jich, na rozdíl od farizeů neštítil, ale naopak se hostů zastal, i když mu za to spravedliví farizeové zostra vyčinili. A celníci při tom společném obědě pochopili, že oni, celníci, jsou těmi nemocnými, kteří mohou být Ježíšem uzdraveni a těmi hříšníky, které Ježíš přišel pozvat na cestu nového života.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na sobotu 5.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:   Iz 58,9b-14

Žalmy:   86,1-2.3-4.5-6 , odpověď:  Pouč mě o své cestě, Hospodine, abych kráčel v tvé pravdě.

Evangelium:  Lukáš  5,27-32

Zobrazeno 321×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio