Témata k nedělní a sváteční liturgii

NEPŘIŠEL JSEM ZRUŠIT ZÁKON NEBO PROROKY, ALE NAPLNIT – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 3. NEDĚLI POSTNÍ 23.3.2022

Mojžíš řekl lidu toto: „Nyní, Izraeli, poslouchej nařízení a ustanovení, které vás učím zachovávat, abyste žili a šli obsadit zemi, kterou vám chce dát Hospodin, Bůh vašich otců. Hleď, naučil jsem vás nařízením a ustanovením, jak mně to nařídil Hospodin, můj Bůh, abyste podle nich jednali v zemi, do níž chcete vejít a obsadit ji. Zachovávejte je a plňte, neboť tak budete v očích národů moudří a rozumní: uslyší o všech těchto nařízeních a řeknou: Skutečně moudrý a rozumný je tento velký národ! Neboť kde je tak velký národ, jemuž by byli bohové tak blízko, jako je Hospodin, náš Bůh, kdykoli ho vzýváme. A kde je tak velký národ, který by měl spravedlivá nařízení a ustanovení, jako je celé toto zákonodárství, které já vám dnes prohlašuji!   Z  prvního čtení . (Deuteronomium 4). 

Přijetí Božích přikázání je podmínkou, aby mohl vyvolený národ dostat do vlastnictví zaslíbenou zemi, a zároveň prvořadým úkolem, který má plnit. Pokud tomu tak bude a tato přikázání ovlivní příznivě jeho životní styl, nabude úcty a vážnosti v očích okolních národů. Budou obdivovat jeho neobyčejnou moudrost a poznají. Že tomuto národu je mimořádně blízko jeho Bůh.  Uprostřed národů se Izrael stane svědkem živého a pravého Boha, jenž miluje člověka a vychází vstříc těm, kdo vzývají jeho jméno. Přikázání křesťané nechápou jako soubor zákazů, ale jejich plnění jako láskyplnou odpověď na lásku Boží, projevenou v průběhu dějin spásy. 

Z  evangelia:(Matouš 5,17-19)Ježíš řekl svým učedníkům: „Nemyslete, že jsem přišel zrušit Zákon nebo Proroky. Nepřišel jsem je zrušit, ale naplnit. Amen, pravím vám: Dokud nepomine nebe a země, nepomine jediné písmenko ani jediná čárka ze Zákona, dokud se to všecko nestane. Kdyby tedy někdo zrušil jedno z těchto přikázání – a třebas i to nejmenší – a tak učil lidi, bude v nebeském království nejmenší. Kdo se však bude jimi řídit a jim učit, bude v nebeském království veliký.“

Matoušovo evangelium je určeno v prvé řadě židokřesťanům. Proto představuje Ježíše jako nového Mojžíše, který na hoře vyhlašuje nový zákon – blahoslavenství. Ne že by Zákon a Proroci ztratili svou platnost, ale Kristus přináší jejich naplnění. Ježíš vyjadřuje svou hlubokou úctu ke Starému Zákonu, který v průběhu staletí připravovala Izraele na život ve společenství s Bohem. Nyní se toto společenství z Boží milosti naplňuje a v Ježíši se Bůh stal „Bohem s námi“. Dávná ustanovení zůstávají v Kristu, který je naplňuje, stále v platnosti jako zákon věčný.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 23.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení: Deuteronomium4,1.5-9

Žalmy: 147,12-13.15-16.19-20, odpověď: Jeruzaléme, oslavuj Hospodina!

Evangelium:  Matouš 5,17-19

Zobrazeno 370×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio