Témata k nedělní a sváteční liturgii

OTČE NÁŠ, JENŽ JSI NA NEBESÍCH – Z BOHOSLUŽBY SLOVA ÚTERÝ PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 8.3.2022

 

Toto praví Hospodin: „Jako déšť a sníh padá z nebe a nevrací se tam, ale svlažuje zem a působí, že může rodit a rašit, ona pak obdařuje semenem rozsévače a chlebem toho, kdo jí, tak se stane s mým slovem, které vyjde z mých úst: nevrátí se ke mně bez účinku, ale vše, co jsem chtěl, vykoná a zdaří se mu, k čemu jsem ho poslal.“ Z  prvního čtení  (Izaiáš  55,10-11).

Prostředníkem mezi Bohem a člověkem je Boží slovo, jež nám dovoluje, abychom se setkali s Bohem , který je blízko.  Bůh sesílá své slovo z nebe , aby jeho prostřednictvím zjevil a přinesl celému lidstvu spásu. Kristus je tím věčným, všemocným slovem. On sestoupil na zem, zemřel na kříži a vstal z mrtvých, aby nám otevřel cestu na místo, kde přebývá Bůh, Ježíšův i náš Otec. 

Z  evangelia:(Matouš 4)Ježíš řekl svým učedníkům: „Když se modlíte, nebuďte přitom povídaví jako pohané. Ti si totiž myslí, že budou vyslyšeni pro množství slov. Nebuďte tedy jako oni. Vždyť váš Otec ví, co potřebujete, dříve než ho prosíte. Vy se tedy modlete takto: Otče náš, jenž jsi na nebesích, posvěť se jméno tvé. Přijď království tvé. Buď vůle tvá jako v nebi, tak i na zemi. Chléb náš vezdejší dej nám dnes. A odpusť nám naše viny, jako i my odpouštíme našim viníkům. A neuveď nás v pokušení, ale zbav nás od Zlého.

Matouš začleňuje modlitbu „Otče náš“ do Ježíšovy „Horské řeči“ a doplňuje ji katechezí o tom, jak se máme modlit. Ježíš nám připomíná, že Bůh je Otec, který je všem svým dětem neustále na blízku a dobře ví, co každý z nás skutečně potřebuje. Nemodlíme se však proto, abychom uspokojili některé ze svých potřeb, ale abychom objevili, že nás Bůh, náš Otec , volá k životu ve společenství lásky s ním a abychom v jeho síle vytvářeli pravé společenství také se všemi lidmi. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 8.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:   Izaiáš  55,10-11

Žalmy: 34,4-5.6-7.16-17.18-19 , odpověď:  Hospodin vysvobodil spravedlivé z každé jejich tísně.

Evangelium: Matouš 4,4b

Zobrazeno 316×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio