Témata k nedělní a sváteční liturgii

SMIŘTE SE S BOHEM , TEĎ JE TA DOBA PŘÍHODNÁ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - POPELEČNÍ STŘEDA - 2.3.2022

Nyní – praví Hospodin – obraťte se ke mně celým svým srdcem, v postu, nářku a pláči! K Hospodinu, svému Bohu, neboť je dobrotivý a milosrdný, shovívavý a plný lásky, slituje se v neštěstí. Kněží, Hospodinovi služebníci, ať pláčou mezi předsíní a oltářem a říkají: „Ušetř, Hospodine, svůj lid, nevydávej své dědictví v potupu, aby nad ním nevládli pohané!“ Proč se má mezi národy říkat: „Kdepak je ten jejich Bůh?“ Velkou láskou se Hospodin roznítil ke své zemi, smiloval se nad svým lidem. Z  prvního čtení  (Joel 2 ). 

V prvním čtení se třikrát  vyskytuje výraz „obrátit se“ a je klíčovým motivem celého úryvku. Hospodin je neustále plný milosrdenství. Upřímná láska k Bohu, pevnější víra a naděje, která se proměňuje v kající modlitbu všeho lidu – to jsou podmínky., za kterých může prorok spolu s kněžími prosit Pána, aby se smiloval nad svým lidem. 

Z druhého čtení( 2 Korinťanům ).Bratři! Jsme Kristovi vyslanci, jako by skrze nás napomínal Bůh. Kristovým jménem vyzýváme: Smiřte se s Bohem! S tím, který byl bez hříchu, jednal kvůli nám jako s největším hříšníkem, abychom my skrze něho byli spravedliví u Boha. Jako Boží. spolupracovníci vás proto napomínáme, abyste nepřijali milost Boží nadarmo! Bůh přece říká: „V době příhodné jsem tě vyslyšel, v den spásy jsem ti pomohl.“ Hle, teď je ta „doba příhodná“, hle, teď je ten „den spásy“!

Apoštol Pavel jako vyslanec ve jménu Kristově vyzývá k usmíření s Bohem. Kristus na sebe vzal všechen hřích světa a na vlastním těle ho odčinil, abychom si my mohli přivlastnit jeho spravedlnost a svatost. Tato mimořádná milost, kterou Bůh nabízí světu prostřednictvím ponížení svého vlastního Syna, však nesmí přijít nazmar. Musíme mu dovolit, aby v nás zvítězila jeho láska, která nás dovede ke změně života, ke změně vztahu mezi Bohem a námi i mezi lidmi navzájem. Nemáme už žít sami pro sebe, ale pro toho, který pro nás zemřel a vstal z mrtvých. 

  Z  evangelia:  (Matouš 6 ):

Ježíš řekl svým učedníkům: „Dejte si pozor, abyste nekonali dobré skutky okázale před lidmi, jinak nemáte odplatu u svého Otce v nebesích.

Ježíš nás učí , že zbožnost přináší člověku veliký zisk, pokud neusilujeme pouze o obdiv ze strany lidí, abychom tak uspokojili svou marnivost, ale upřímně hledáme Otcovo zalíbení  a navazujeme s ním niterní osobní vztah, pokud nehledáme svou odměnu v tomto světě, ale doufáme, že dosáhneme věčného společenství s Bohem, který nám dá trvalou odměnu. 

Odkaz  na kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na Popeleční středu 2.3.2022.  

1. čtení:  Joel 2,12-18

Žalmy: 51,3-4.5-6a.12-13.14+17, odpověď:  Smiluj se, Pane, neboť jsme zhřešili.

2. čtení:  2 Korinťanům 5,20-6,2

Evangelium:  Matouš 6,1-6.16-18

Zobrazeno 279×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio