Témata k nedělní a sváteční liturgii

SVÁTOST POKÁNÍ – SVÁTOST OBNOVY - TÉMA 148 „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ – 1. NEDĚLE POSTNÍ - 6.3.2022

5. 3. 2022 18:05

Když daroval Ježíš apoštolům Ducha svatého, udělil jim a jejich nástupcům současně moc uskutečňovat dílo spásy nabídkami svátostí, v nichž on sám působí. Ustanovil je, aby s jejich pomocí pokračovali v udělování své milosti věřícím všech dob a v celém světě. Duch Svatý prostřednictvím církve připravuje člověka na přijetí svátostí Božím slovem a vírou, která toto slovo přijímá.Ve svátosti smíření, pojmenované též názvem svátost pokání, Bůh odpouští naše hříchy. Svátost posvěcuje církevní i osobní proces obrácení, lítosti a  odčinění konání hříšníka. Člověk dostává nový život, který  však může být i nadále oslabován, ba dokonce v některých případech až ztracen novým hříchem. 

Pán Ježíš Kristus chtěl, aby jeho církev pokračovala v síle Ducha svatého v uzdravování a spáse svých členů, aby se jim dostalo od Božího milosrdenství odpuštění provinění, kterých se proti Bohu hříchem dopustili. Ježíš jako Boží Syn  má moc na zemi hříchy odpouštět (srv. Mk 2,10Mk 2,5Lk 7,48) a z moci své božské autority dává tuto moc lidem, aby ji vykonávali jeho jménemJežíš jim znovu řekl:  „Pokoj vám. Jako mne poslal Otec, tak já posílám vás“.Po těchto slovech na ně dechl a řekl jim:“Přijměte Ducha svatého. Komu odpustíte hříchy, tomu jsou odpuštěny, komu je neodpustíte, tomu odpuštěny nejsou.“(Jan 20,21-23). 

Tuto službu smíření předal svým apoštolům, jejich nástupcům biskupům a jejich spolupracovníkům – kněžím. Svátost smíření je pojmenována též názvem svátost odpuštění,  protože prostřednictvím kněžského rozhřešení Bůh uděluje kajícníkovi „odpuštění a pokoj“.Kristus ustanovil svátost pokání a smíření pro všechny hříšné členy své církve, především pro ty, kteří upadli do hříchu těžkého a zasadili ránu církevnímu společenství. Těm tato svátost nabízí novou možnost obrátit se a znovu získat milost ospravedlnění, odpuštění hříchů  a smíření s církví. Konkrétní způsob, jakým církev vykonávala tuto moc přijatou od Pána, prodělal během staletí mnoho změn. Nová praxe předvídá možnost opakování přijetí svátosti a též umožňuje zahrnout do jediného slavení svátosti odpuštění těžkých i lehkých hříchů. Tak se hříšník uzdravuje a znovu zapojuje do církevního společenství. 

Formule užívaná v latinské církvi takto vyjadřuje podstatné prvky této svátosti:  „Bůh, Otec veškerého milosrdenství, smrtí a vzkříšením svého Syna smířil se sebou celý svět a na odpuštění hříchů dal svého svatého Ducha; ať ti skrze tuto službu církve odpustí hříchy a naplní tě pokojem.“ 

Téma bylo  též vypracováno v r. 2016, https://matonick.signaly.cz/1602/svatost-pokani-svatost-obnovy-tema

včetně liturgických textů a komentářů k nim a to  podle osnov šestiletého projektu ČBK „UČÍCÍ SE CÍRKEV“ ,

Zobrazeno 240×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio