Témata k nedělní a sváteční liturgii

UČTE SE JEDNAT DOBŘE , PŘESTAŇTE JEDNAT ZLE – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO 2. NEDĚLI POSTNÍ 15.3.2022

Slyšte Hospodinovo slovo. Odstraňte své špatné skutky pryč z mých očí; přestaňte jednat zle, učte se jednat dobře: hledejte spravedlnost, přispějte utlačenému, sirotku pomozte k právu, zastaňte se vdovy. Nuže, suďme se – praví Hospodin. Jestliže ochotně poslechnete, budete jíst z dobrodiní země. Jestliže se však vzepřete, budete-li se bouřit, pohltí vás meč!    Z  prvního čtení  (Izaiáš 1). 

O výzvě učit se jednat dobře zaznělo v dnešním čtení. Nechat se vést Pánem – v tom spočívá proces obrácení – konverze, požadovaná postní dobou. Obrácení se projevuje ani ne tak verbálně jako spíše konkrétně.Konverze jsou úžasné v tom, že vedou hříšné lidi k tomu, aby se stávali dobrými nebo alespoň lepšími, než byli. Ježíš Kristus nás vybízí, abychom se stali novými lidmi, novým stvořením. Život, který právě žijeme, možná není tím, k čemu vás Pán volá. Každý z nás denně udělá něco nepěkného. Důležité však je nezvyknout si na život v nepěkných věcech a odloučit se od toho, co duši kontaminuje a umenšuje, a osvojit si prokazování dobra. Není snadné konat dobro. Musíme se to neustále učit. Pán nás tomu učí. Učme se jako děti. Na cestě života, křesťanského života, se učíme denně. Každý den je třeba se něco naučit, abychom byli lepší než včera. Přestat jednat zle a učit se jednat dobře je pravidlo obrácení. Obrátit se. Je to cesta. Proto je zapotřebí trpělivosti, odvahy a pokory, abychom se vzdalovali zlu a učili se jednat dobře konkrétními skutky.

Z  evangelia:(Matouš 23)Ježíš mluvil ke svým učedníkům: Nedávejte říkat `mistr', jenom jeden je váš Mistr, a vy všichni jste bratři. A nikomu na zemi nedávejte jméno `otec', jenom jeden je váš Otec, a ten je v nebi. Ani si nedávejte říkat `učitel', jenom jeden je váš Učitel - Kristus. Kdo je mezi vámi největší, ať je vaším služebníkem. Kdo se povyšuje, bude ponížen, a kdo se ponižuje, bude povýšen."

Ježíš varuje své učedníky před chorobnou ctižádostivostí , která nepochybně jako zákeřná choroba ohrožovala život společenství věřících . Každý vnějškový formalismus a nezdravá touha po osobních výhodách znesvěcují náboženství a dělají z něho modloslužbu. Jak často, Pane, vystavujeme na odiv své skutky a zásluhy, abychom „se zviditelnili“ nikoli před tebou, ale před lidmi, protože chceme, aby nás obdivovali. Jak často jsme hledali obdiv a slávu! Učiň si z nás své věrné učedníky, kteří tě ochotně poslouchají a podle tvých slov také jednají, a dej, ať v našem každodenním životě vynikáme pokorou a konáním dobrých skutků. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na úterý 15.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:    Izaiáš 1,10.16-20

Žalmy: 50,8-9.16bc-17.21+23, odpověď: Učte se jednat dobře, hledejte spravedlnost! .

Evangelium:   Matouš 23,1-12

Zobrazeno 347×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio