Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZDE JE PŘECE NĚKDO VÍC NEŽ JONÁŠ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 1. NEDĚLI POSTNÍ 9.3.2022

Hospodin oslovil Jonáše: „Vstaň, jdi do velikého města Ninive a měj tam kázání, které ti ukládám.“ Jonáš začal procházet městem a volal: „Ještě čtyřicet dní, a Ninive bude vyvráceno!“ Ninivští obyvatelé však uvěřili Bohu, vyhlásili půst, úpěnlivě budou prosit Boha; každý ať změní své hříšné chování a odvrátí se od nepravosti, která mu lpí na rukou. Snad se Bůh obrátí a smiluje, snad upustí od svého hrozného hněvu, a my nezahyneme.“ Když Bůh viděl, co učinili, že změnili své hříšné chování, smiloval se a nepřivedl na ně zkázu, kterou jim hrozil. Z  prvního čtení  (Jonáš 3). 

Jonáš hlásá Hospodinovým jménem prorocké napomenutí a slova výčitky. Jeho kázání se dotýká srdcí obyvatel Ninive i samotného krále, takže „uvěřili v Boha. a nastoupili cestu přísného pokání spojeného s vytrvalou modlitbou.a radikálním obrácením. Změna jejich životního stylu je spojena s nadějí, že Boží výroky nejsou nezměnitelné, ale že na upřímnou lítost člověka může Bůh odpovědět slitováním a místo ohlašovaného trestu mu odpustí. Pohanský lid tím dokazuje, že poznal pravou tvář Boha Izraele, který je svrchovaně milosrdný.

Z  evangelia:(Lk 11,29-32)Když se u Ježíše shromažďovaly zástupy, začal mluvit: „Toto pokolení je pokolení zlé. Hledá znamení, ale jiné znamení mu dáno nebude než znamení Jonášovo. Jako Jonáš byl znamením pro Ninivany, tak bude i Syn člověka znamením pro toto pokolení. Ninivští mužové povstanou na soudu proti tomuto pokolení a odsoudí ho, protože se na základě Jonášova kázání obrátili, a zde je přece někdo víc než Jonáš.“

Ježíš odmítá dát lidem znamení, které by nasytilo čistě jejich zvědavost nebo touhu po senzacích a ve své odpovědi poukazuje na svou božskou přirozenost.:„Zde je někdo víc než Jonáš“. Prohlašuje tím, že on sám je Znamením z nebe - zaslíbeným a dlouho očekávaným Mesiášem. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 9.3.2022.  (Níže je uveden jen jejich základní přehled).

1. čtení:    Jonáš 3,1-10

Žalmy:  51,3-4.12-13.18-19 , odpověď:  Zkroušeným a pokorným srdcem, Bože, nepohrdneš.

Evangelium:  Lk 11,29-32

Zobrazeno 349×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio