Témata k nedělní a sváteční liturgii

HLE, MŮJ VYVOLENÝ, VLOŽIL JSEM NA NĚJ SVÉHO DUCHA – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PONDĚLÍ SVATÉHO TÝDNE - 11.4.2022

Toto praví Hospodin: Hle, můj vyvolený, v němž jsem si zalíbil. Vložil jsem na něj svého ducha, národům přinese právo. Nebude křičet, nebude hlučet, věrně bude ohlašovat právo. Nezeslábne, nezmalátní, dokud nezaloží na zemi právo. Ostrovy čekají na jeho nauku. Já, Hospodin, jsem tě povolal ve spravedlnosti, vzal jsem tě za ruku, utvořil jsem tě a ustanovil tě prostředníkem smlouvy lidu a světlem národů.Z  prvního čtení  ( Izaiáš 42).

V těchto posvátných dnech před nás vystupuje postava Hospodinova Vyvoleného, která nás uvádí do velikonočního tajemství. Jeho poslání a utrpení jsou prorockým obrazem Ježíše Krista. Jako Služebník  a posel jediného pravého krále, Boha, byl povolán a poslán, aby přinesl celému lidstvu spásu a vyvedl je z vězení hříchu. On je světlo, které přišlo na svět, aby osvítilo všechny národy. On je prostředníkem nové a věčné smlouvy, stvrzené jeho obětovaným tělem a jeho prolitou krví.

Z evangelia (Jan 12) Šest dní před velikonocemi přišel Ježíš do Betánie, kde bydlel Lazar, kterého vzkřísil z mrtvých. Připravili tam Ježíšovi hostinu a Marta obsluhovala. Marie vzala libru drahocenného oleje, pomazala Ježíšovi nohy a utřela mu je svými vlasy. Velký zástup židů se dověděl, že je tam, a tak přišli nejen kvůli Ježíšovi, ale také, aby viděli Lazara, kterého vzkřísil z mrtvých. Velekněží tedy rozhodli, že zabijí i Lazara, protože mnoho židů kvůli němu odcházelo a věřilo v Ježíše.

Šest dnů před Velikonocemi nám Janovo evangelium dovoluje prožívat milost posledních událostí, které byly přípravou na Ježíšovy velikonoční svátky.Večeře v Betánii je předzvěstí poslední večeře. Společná hostina podle tehdejšího chápání mívala posvátný charakter a vyjadřovala díkůvzdání za dar života. Tento rozměr je ještě prohlouben přítomností Lazara, kterého Ježíš vzkřísil z mrtvých. Hluboké setkání života a smrti je tušením toho, že Ježíš má před sebou stejný úděl. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí11.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 42,1-7

Žalmy: 27,1.2.3.13-14,  odpověď: Hospodin je mé světlo a má spása.

Evangelium: Jan 12,1-11

Zobrazeno 325×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio