Témata k nedělní a sváteční liturgii

JDĚTE DO CELÉHO SVĚTA A HLÁSEJTE EVANGELIUM, KDO UVĚŘÍ A DÁ SE POKŘTÍT, BUDE SPASEN – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - SVÁTEK SV. MARKA 25.4.2022

Milovaní. Opásejte se všichni ve vzájemném styku pokorou, neboť `Bůh se staví proti pyšným, ale dává milost pokorným'. Pokorně se proto skloňte pod mocnou ruku Boží, a on vás povýší, až k tomu přijde čas. Bůh, dárce veškeré milosti, který vás pro zásluhy Krista Ježíše povolal ke své věčné slávě, sám vás zdokonalí, utuží, utvrdí a upevní. Jemu patří vláda na věčné věky. Církevní obec babylónská vás pozdravuje, rovněž Marek, můj duchovní syn. Z  prvního čtení  (1 Petr 5 ).

Petr  ve svém dopise zmiňuje i svého oblíbence Marka, jehož svátek dnes slavíme. Říká se, že Marek pracoval jako Petrův sekretář. Může zde jít o autentickou Petrovu vzpomínku na poslední setkání s Ježíšem před jeho nanebevstoupením, kdy od něj přijal poslání předávat evangelium a přinášet usmíření a zdraví celému tvorstvu.

Z evangelia (Marek 16)

Když se Ježíš naposled zjevil jedenácti apoštolům, řekl jim: "Jděte do celého světa a hlásejte evangelium všemu tvorstvu! Kdo uvěří a dá se pokřtít, bude spasen; kdo však neuvěří, bude zavržen. Ty, kdo uvěří, budou provázet tato znamení: ve jménu mém budou vyhánět zlé duchy, budou mluvit novými jazyky, na nemocné budou vkládat ruce, a uzdraví se." Tak k nim Pán Ježíš mluvil. Potom byl vzat do nebe a zasedl po Boží pravici. Učedníci pak vyšli a všude kázali.

Jděte do celého světa? Svatý Marek, jehož svátek dnes s radostí uctíváme, připomíná misijní povolání každému pokřtěnému. Každý křesťan je pozván na misie.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí  25.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: 1 Petr 5,5b-14

Žalmy:89,2-3.6-7.16-17,  odpověď: Navěky chci zpívat o Hospodinových milostech.

Evangelium:  Marek 16,15-20

Zobrazeno 424×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio