Témata k nedělní a sváteční liturgii

KÁMEN, KTERÝ STAVITELÉ ZAVRHLI, STAL SE KVÁDREM NÁROŽNÍM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 22.4.2022

Zatímco po uzdravení chromého Petr a Jan mluvili k lidu, přišli na ně kněží, velitel chrámové stráže a saduceové. Nelibě nesli, že učí lid a hlásají, že v Ježíšovi je vzkříšení z mrtvých. Proto je dali zatknout a uvěznit. Dali je předvést a začali je vyslýchat: „Čí mocí anebo čím jménem jste to udělali?“ Tu jim Petr, naplněn Duchem Svatým, odpověděl: „Přední mužové v lidu a starší! Když se dnes musíme odpovídat z dobrého skutku na nemocném člověku, kým že byl uzdraven, tedy ať to víte vy všichni a celý izraelský národ: Ve jménu Ježíše Krista Nazaretského, kterého jste vy ukřižovali, ale kterého Bůh vzkřísil z mrtvých: skrze něho stojí tento člověk před vámi zdravý. On je ten 'kámen, který jste vy, stavitelé odhodili, ale z kterého se stal kvádr nárožní'. V nikom jiném není spásy. Neboť pod nebem není lidem dáno žádné jiné jméno, v němž bychom mohli dojít spásy.“Z  prvního čtení  ( Sk 4 ).

Pro židovské čelní přestavitele „případ Ježíš“ jeho ukřižováním nekončí. Ježíšovi učedníci šířením Kristova evangelia  získávají velký počet věřících v nově vznikající křesťanské církvi. Překvapení a rozzlobení židovští představení učedníky zatýkají a vsazují do vězení. Je to první pronásledování, po němž však jejich počet nadále roste. Úderný proslov apoštola Petra  je velmi účinný. Ten,kterého jste vy odsoudili k smrti, byl vzkříšen Boží mocí; kámen, který jste vy odhodili, učinil Bůh základem nové stavby, kterou chce budovat. Ježíše, kterého představitelé Izraele odmítli a zabili, si vyvolil Bůh, aby dovršil své zaslíbení. Nade vším pak vládne „Ježíšovo jméno“, protože jedině v něm je spása. 

Z evangelia ( Jan 21 ):  Když už nastávalo ráno, stál Ježíš na břehu, ale učedníci nevěděli, že je to on. Ježíš se jich zeptal: „Dítky, nemáte něco k jídlu?“ Odpověděli mu: „Nemáme.“ On jim řekl: „Hoďte síť na pravou stranu lodi, a najdete.“ Hodili ji tedy, a nemohli ji už ani utáhnout pro množství ryb.  Ježíš jim řekl: „Přineste několik ryb, které jste právě chytili.“ Šimon Petr vystoupil a táhl na zem síť plnou velkých ryb, Ježíš je vyzval: „Pojďte snídat!“ Nikdo z učedníků se ho neodvážil zeptat: „Kdo jsi!“ Věděli, že je to Pán. Ježíš přistoupil, vzal chléb a dal jim, stejně i rybu. To bylo už potřetí, co se Ježíš zjevil učedníkům po svém zmrtvýchvstání.

„Zázračný rybolov“ je třetím zjevením vzkříšeného Krista učedníkům-rybářům, shromážděným na břehu Tiberiadského moře. Symbolicky popisuje poslání prvotní církve  a je obrazem každého společenství, které je neplodné, není-li v jeho středu Kristus, ale přináší ovoce, když poslouchá jeho slovo a žije v jeho přítomnosti. Následná hostina , je obrazem eucharistie, při níž nám vzkříšený Ježíš, tajemně přítomný uprostřed nás, nabízí sám sebe za pokrm.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pátek   22.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 4,1-12

Žalmy: 118,1-2+4.22-24.25-27a,  odpověď: Kámen, který stavitelé zavrhli, stal se kvádrem nárožním.

Evangelium:  Jan 21,1-14

Zobrazeno 286×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio