Témata k nedělní a sváteční liturgii

KAŽDÝ, KDO PÁCHÁ HŘÍCH, JE OTROKEM HŘÍCHU – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 6.4.2022

Král Nabuchodonosor řekl: „Je to pravda, že nectíte mé bohy a neklaníte se zlaté soše, kterou jsem dal postavit? Jestliže se klanět nebudete, hned budete vhozeni do rozpálené ohnivé pece – a který bůh vás bude moci vysvobodit z mých rukou?“ Šadrach, Mešach a Abednego odpověděli králi Nabuchodonosorovi: Jestliže se to stane, náš Bůh, jehož ctíme, z rozpálené ohnivé pece i z tvé ruky, králi, nás vysvobodí.Z  prvního čtení  (Daniel 3). 

Známý příběh tří židovských mladíků, kteří bez úhony prošli ohnivou pecí , staví do protikladu víru v jediného Boha - Hospodina – a nejrůznější formy modloslužby. Vyprávění je sepsáno pro povzbuzení a útěchu těch, kdo byli pronásledováni pro Hospodinovo jméno. Hospodin je Bůh života. Každý kdo mu slouží, si zvolil pravý život, i kdyby mu to přineslo utrpení nebo dokonce mučednickou smrt.  Toto svědectví zdokonaluje víru těch, kteří svou důvěru složili v Boha, a zároveň je to způsob jak představit pravého Boha těm, kdo pronásledují Boží věrné.

Z evangelia (Jan 8)Ježíš řekl židům, kteří v něho uvěřili: „Když vytrváte v mém slovu, budete opravdu mými učedníky. Poznáte pravdu, a pravda vás osvobodí.“ Každý, kdo páchá hřích, je otrokem hříchu. Otrok nezůstává v domě navždy, syn zůstává navždy. Když vás Syn osvobodí, budete skutečně svobodní. „Kdyby byl vaším otcem Bůh, milovali byste mě, vždyť já jsem vyšel od Boha a od něho přicházím. Nepřišel jsem totiž sám od sebe, ale on mě poslal.

Člověk může být otrokem, dokonce si v tom libovat, a přitom mít plná ústa slov „svoboda“ a „osvobození“. Svobodu si nemůžeme dát sami, musí nás osvobodit někdo jiný. Osvobození začíná tím, že otevřeme své srdce Božímu slovu -Kristově přítomnosti v nás - a jeho spásonosné moci. Jen ona může uskutečnit naše obrácení, jen ona má sílu vytrhnout nás z modloslužebné sebeúcty a přivést nás ke svobodě, založené na lásce. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 6.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Daniel 3,14-20.91-92.95

Mezizpěv – Daniel 3,52a.52b.53.54.55.5,  odpověď: Požehnaný jsi, Pane, Bože našich otců,

Evangelium:  Jan 8,31-42

Zobrazeno 216×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio