Témata k nedělní a sváteční liturgii

PÁN, HOSPODIN, MI POMÁHÁ! KDO MĚ ODSOUDÍ? – Z BOHOSLU ŽBY SLOVA STŘEDA SVATÉHO TÝDNE - 13.4.2022

Pán, Hospodin, mi dal dovedný jazyk, abych uměl znaveného poučovat utěšujícím slovem. Každé ráno mi probouzí sluch, abych ho poslouchal, jak je povinnost učedníka. Pán, Hospodin, mi otevřel ucho a já se nezdráhal, necouvl nazpět. Kdo se chce se mnou přít? Postavme se spolu! Kdo je mým protivníkem? Ať přistoupí ke mně! Hle – Pán, Hospodin, mi pomáhá! Kdo mě odsoudí?Z  prvního čtení  (Izaiáš 50 ). 

Služebník Boží Izaiáš naráží při své prorocké službě Hospodinovi na nepřátelství a pronásledování, které přerůstá ve fyzické násilí.  Po proneseném žalozpěvu však neútočí na své nepřátele, ale statečně vše snáší. Nepožaduje pomstu na oponentech, protože bytostně ví, že i v těchto těžkostech mu Hospodin pomáhá. I v této situaci projevuje ohromnou důvěru v Hospodina. Je s ním v každodenním styku, každé ráno naslouchá jeho slovu. To má rovněž podstatný vliv na jeho důvěru v Hospodina. Ví, že Pán je mu blízko, ví, že nežije v žádném přeludu, ale že jen plní vůli Hospodina Panovníka. Vyvolený ohlašuje, že klidně vstoupí do sporu se svými odpůrci. Je si jist, že Hospodin je na jeho straně.

Z evangelia ( Matouš 26)Mistr vzkazuje: Můj čas je blízko; budu u tebe se svými učedníky slavit velikonoční večeři.“ Učedníci udělali, jak jim Ježíš nařídil, a připravili velikonočního beránka. Když nastal večer, zaujal místo u stolu s Dvanácti. Při jídle jim řekl: „Amen, pravím vám: Jeden z vás mě zradí.“ Velmi se zarmoutili a začali mu říkat jeden přes druhého: „Jsem to snad já, Pane?“ Také Jidáš, který ho chtěl zradit, se zeptal: „Jsem to snad já, Mistře?“ Odpověděl mu: „Tys to řekl.“

Ve Svatém týdnu máme příležitost doprovázet Ježíše zblízka na jeho cestě. Upíráme na něj svůj pohled a doprovázíme ho v jeho utrpení. Necháváme jej, aby se také on díval zblízka na nás a viděl nás takové, jací opravdu jsme. Ježíš se často setkával s nepochopením a zmateností svých učedníků. I nyní, když zažívá Jidášovu zradu, zůstává věrný své cestě. Jaké emoce se skrývají v Ježíšových slovech a v reakcích jeho přátel! Jidáš se již rozhodl Ježíše zradit, a přece s ním Ježíš jedná jako s přítelem. Ví, že slavnostní prohlášení apoštolů jsou jen prázdná slova, a přece se snaží připravit je na hroznou chvíli svého zatčení. Díváme se s podivem na Ježíše a objevujeme jeho lásku k nám. Nevrací údery, jakkoliv nízce s ním zacházejí. Vydržet mu pomáhá jeho vyšší, božská láska.

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře k  bohoslužbě slova na středu   13.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Izaiáš 50,4-9a

Žalmy: 69,8-10.21bcd-22.31+33-34 ,  odpověď: Vyslyš mě ve své veliké lásce, Pane, v čas milosti.

Evangelium: Matouš 26,14-25

Zobrazeno 250×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio