Témata k nedělní a sváteční liturgii

TAK JE PSÁNO: KRISTUS BUDE TRPĚT A TŘETÍHO DNE VSTANE Z MRTVÝCH – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 21.4.2022

Petr promluvil k lidu: „Izraelité, původce života jste dali zabít, ale Bůh ho vzkřísil z mrtvých, a my jsme toho svědky. Já ovšem vím, bratři, že jste to udělali z nevědomosti, a stejně tak i vaši přední muži. Bůh to však dopustil, aby se tak splnilo, co předem oznámil ústy všech proroků, že jeho Pomazaný musí trpět. Obraťte se tedy a dejte se na pokání, aby vaše hříchy byly zahlazeny, aby přišla od Pána ona doba útěchy a aby vám poslal Mesiáše, který byl pro vás určen, Ježíše.  Vy jste synové proroků a máte účast ve smlouvě, kterou Bůh uzavřel s vašimi otci, když prohlásil Abrahámovi: 'V tvém potomstvu budou požehnány všechny rody na zemi.' Vám na prvním místě dal Bůh svého služebníka a poslal ho, aby vám požehnal.Z  prvního čtení (Sk 3 ). 

Ve své promluvě k lidu se apoštol Petr snaží přesvědčit ty, kteří odmítli Krista, že se dopustili veliké chyby, které se ještě před vzkříšením Ježíše dopustili a zve je, aby svého omylu litovali. Bůh v té době přiváděl k naplnění dávná proroctví. Avšak poté, co se jasně projevilo vzkříšení, není již přípustná žádná nevědomost. Ten, kterého lidé ukřižovali, byl vzkříšen Boží mocí a ti kdo jej odmítají, si zaslouží, aby byli jako zločinci vyloučeni z Božího lidu. A ti, kteří si osvojí kající smýšlení, mohou být do zástupů Božího lidu zahrnuti, aby na konci časů po své druhém příchodu jim Ježíš požehnal. 

Z  evangelia (Lk 24): Dva učedníci vypravovali, co se jim přihodilo na cestě a jak Ježíše poznali při lámání chleba. Když o tom mluvili, stál on sám uprostřed nich a řekl jim: „Pokoj vám!“ Zděsili se a ve strachu se domnívali, že vidí ducha. Řekl jim: „Proč jste rozrušeni a proč vám v mysli vyvstávají pochybnosti? Podívejte se na mé ruce a na mé nohy: vždyť jsem to já sám! Dotkněte se mě a přesvědčte se. Pro samou radost však tomu pořád ještě nemohli věřit. Proto se jich zeptal: „Máte tady něco k jídlu?“ Podali mu kus pečené ryby. Vzal si a před nimi pojedl. Řekl jim: „Tak je psáno: Kristus bude trpět a třetího dne vstane z mrtvých a v jeho jménu bude hlásáno pokání, aby všem národům, počínajíc od Jeruzaléma, byly odpuštěny hříchy. 

Dnešní evangelium je dovršením vyprávění o Ježíšově zjevení emauzským učedníkům. Zabývá se důkazy, jimiž Ježíš potvrdil, že skutečně vstal z mrtvých.Jistota Ježíšova zmrtvýchvstání je základem víry věřících i dějin celého lidstva. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek  21.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky 3,11-26

Žalmy: 8,2a+5.6-7.8-9,odpověď: Hospodine, náš Pane, jak podivuhodné je tvé jméno po celé zemi!

Evangelium: Lukáš 24,35-48

Zobrazeno 285×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio