Témata k nedělní a sváteční liturgii

VE JMÉNU JEŽÍŠE KRISTA NAZARETSKÉHO – VSTAŇ A CHOĎ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA V OKTÁVU VELIKONOČNÍM 20.4.2022

V hodinu určenou k modlitbě, šli Petr a Jan nahoru do chrámu. A právě tam přinášeli jednoho muže, chromého od narození. Prosil o almužnu. On na ně pohleděl a čekal, že něco dostane. Ale Petr řekl: „Stříbro ani zlato nemám. Ale co mám, to ti dám: Ve jménu Ježíše Krista Nazaretského – vstaň a choď!“  Všechen lid ho viděl, jak chodí a chválí Boha.  Z  prvního čtení  ( Sk 3 ). 

Apoštol Petr pokračuje v Ježíšově osvobozujícím poslání nejen slovem, ale i zázračnými skutky, které dokazují, že do tohoto světa spolu s Kristem skutečně vstoupila spása. V Ježíšově jménu se také Petr projevuje jako člověk osvědčený od Boha mocnými činy a znameními, a tyto skutky potvrzují, že je věrohodným hlasatelem křesťanské zvěsti. 

Z evangelia ( Lk 24 )Ještě ten den se ubírali dva z učedníků do vesnice zvané Emauzy. Přiblížil se k nim sám Ježíš a připojil se k nim a vykládal jim, co se ve všech částech Písma na něj vztahuje.   Když byl s nimi u stolu, vzal chléb, pronesl nad ním požehnání, rozlámal ho a podával jim. Vtom se jim otevřely oči a poznali ho. On jim však zmizel. Tu si mezi sebou řekli: „Což nám nehořelo srdce, když k nám na cestě mluvil a odhaloval smysl Písma?“ Ještě tu hodinu se vydali na cestu a vrátili se do Jeruzaléma. Tam našli pohromadě jedenáct apoštolů i jejich druhy. Ti řekli: „Pán skutečně vstal a zjevil se Šimonovi.“ Oni sami pak vypravovali, co se jim přihodilo na cestě a jak ho poznali při lámání chleba.

Setkání dvou emauzských učedníků se vzkříšeným Ježíšem představuje cestu víry v životě křesťanů skrze Boží slovo a eucharistii. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu   20.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Sk 3,1-10

Žalmy:   105,1-2.3-4.6-7.8-9,  odpověď: Ze srdce ať se radují, kdo hledají Hospodina.

Evangelium: Lukáš 24,13-35

Zobrazeno 459×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio