Témata k nedělní a sváteční liturgii

ZACHOVÁVEJ MOU SMLOUVU, TY I TVÉ POTOMSTVO – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ČTVRTEK PO 5. NEDĚLI POSTNÍ 7.4.2022

Abrám padl na svou tvář a Bůh s ním takto mluvil: „Hle, já jsem to – to je má smlouva s tebou: Staneš se otcem mnohých národů. Nebudeš se už jmenovat Abrám, ale tvé jméno bude Abrahám, neboť tě činím otcem mnohých národů. Učiním tě nadmíru plodným, rozmnožím tě v národy a králové z tebe vzejdou. Uzavřu svou smlouvu s tebou a s tvým potomstvem po tobě v jejich pokoleních jako smlouvu věčnou. Budu Bohem tobě i tvému potomstvu po tobě. Dám tobě i tvému potomstvu po tobě zemi, v níž přebýváš jako host, celou zemi kananejskou, ve věčné vlastnictví a budu jim Bohem.“ Bůh ještě řekl Abrahámovi: „Ty pak zachovávej mou smlouvu, ty i tvé potomstvo po tobě od pokolení do pokolení.“  Z  prvního čtení  (Genesis 17 ). 

Bůh neustále pamatuje na svou smlouvu. Nemůže ji porušit, protože nemůže zapřít sám sebe. To je bezpečný základ, o který se opírá naděje Božího lidu. A Bůh předpokládá a vyžaduje, abychom uzavřenou smlouvu i my dodržovali. 

Z evangelia (Jan 8)Ježíš řekl židům: „Amen, amen, pravím vám: Kdo zachovává mé slovo, neuvidí smrt navěky!“ Židé mu řekli: „Jsi ty snad větší než náš otec Abrahám? On umřel, stejně i proroci umřeli. Co ze sebe děláš?“ Ježíš odpověděl: „Kdybych oslavoval sám sebe, moje slova by nic neznamenala. Je to můj Otec, který mě oslavuje, o kterém vy říkáte: `Je to náš Bůh!' Vy jste ho nepoznali, já však ho znám a zachovávám jeho slovo. Váš otec Abrahám zajásal, že uvidí můj den. Uviděl ho a zaradoval se. Amen, amen, pravím vám: Dříve než byl Abrahám, já jsem.“

V dnešním prvním čtení a evangeliu je psáno o Abrahámovi. Oba úryvky Písma spolu úzce souvisí. Abrahám se s pokorou opřel o slovo svého Boha , přestože jeho zaslíbení byla z lidského hlediska neuskutečnitelná, a uvěřil, že bude mít potomstvo. Ježíš je pravým Abrahámovým potomkem. V zápase života se smrtí otevřel svou vírou pro všechny lidi bránu naděje. Ježíš je větší a dříve než Abraham. Je od věčnosti. Ježíš je Bůh. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na čtvrtek 7.4.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Genesis 17,3-9

Žalmy: 105,4-5.6-7.8-9,odpověď: Hospodin pamatuje věčně na svoji smlouvu.

Evangelium: Jan 8,51-59

Zobrazeno 237×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio