Témata k nedělní a sváteční liturgii

DO BOŽÍHO KRÁLOVSTVÍ VEJDEME TEHDY, KDYŽ HODNĚ VYTRPÍME – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - ÚTERÝ PO PÁTÉ NEDĚLI VELIKONOČNÍ 17.5.2022

Pavel odešel s Barnabášem do Derbe. Hlásali radostnou zvěst a získali mnoho učedníků. Utvrzovali tam učedníky a povzbuzovali je, aby byli ve víře vytrvalí, protože do Božího království vejdeme jen tehdy, když hodně vytrpíme. V jednotlivých církevních obcích jim po modlitbě a postu ustanovili starší a poručili je Pánu, v kterého uvěřili. Odpluli lodí do Antiochie, kde byli kdysi doporučeni milosti Boží k dílu, které teď ukončili. Když tam přišli, svolali církevní obec a vypravovali, co všechno Bůh s nimi vykonal a jak otevřel bránu k víře pohanům. A zůstali pak s tamějšími učedníky delší časZ  prvního čtení  (Sk 14 ).

Apoštol Pavel se postupně stává hlavní postavou misijních aktivit Ježíšových učedníků. I v průběhu návratu ze svých cest navštěvuje křesťanská společenství, která založil. Povzbuzuje zde věřící a v jednotlivých církevních obcích ustanovuje představené a starší , kteří pevně věří v Pána a jsou mu dokonale oddáni.Když dorazí do církevní obce  v Antiochii, ze které se na misijní cesty vydal, vydává počet z hojných plodů svého misijního působení a potvrzuje, že Bůh „otevřel bránu k víře pohanům“.

Z evangelia (Jan 14)Ježíš řekl svým učedníkům: „Pokoj vám zanechávám, svůj pokoj vám dávám; ne ten, který dává svět, já vám dávám. Ať se vaše srdce nechvěje a neděsí. Slyšeli jste, že jsem vám řekl: `Odcházím' a `zase k vám přijdu.' Kdybyste mě milovali, radovali byste se, že jdu k Otci, neboť Otec je větší než já. Řekl jsem vám to už teď, dříve než se to stane, abyste uvěřili, až se to stane. Už s vámi nebudu mnoho mluvit, protože přichází vládce tohoto světa. Proti mně však nezmůže nic. Ale ať svět pozná, že miluji Otce a jednám, jak mi Otec přikázal.“

Dnešní úryvek uzavírá první Ježíšovu rozmluvu s jeho učedníky při poslední večeři. Při ní se s nimi loučí. Povzbuzuje je a vysvětluje, že je nyní na čas opouští a vrací se k Otci. Odkazuje jim “pokoj“ jehož obsahem jsou všechna mesiánská dobra, která může dát jedině Bůh a kterými disponuje Ježíš. Proto mají učedníci překonat svůj strach a neklid a upevnit se v důvěře k Ježíšovi, protože oním „pokojem“ je on sám. Doba Ježíšova pozemského života se pomalu naplňuje. Ježíš je dokonale ponořen do Otcovy vůle a naprosto svobodně se vydává na smrt kříže. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  úterý 17.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky  14,19-28

Žalmy:  145,10-11.12-13ab.21,  odpověď: Ať tvoji zbožní, Hospodine, vypravují o slávě tvé vznešené říše.

Evangelium: Jan 14,27-31a 

Zobrazeno 309×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio