Témata k nedělní a sváteční liturgii

TO JE SKUTEK BOŽÍ, ABYSTE VĚŘILI V TOHO, KOHO ON POSLAL – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PAMÁTKA SV. ATANÁŠE, BISKUPA A UČITELE CÍRKVE 2.5.2022

Štěpán, plný milosti a síly, dělal mezi lidem veliké divy a znamení. Ale tu zasáhli někteří z tak zvané synagogy propuštěnců a začali se přít se Štěpánem. Nemohli však obstát před jeho moudrostí a Duchem, který z něho mluvil. Navedli tedy některé lidi, aby vypovídali: „Slyšeli jsme ho, jak mluví rouhavé řeči proti Mojžíšovi a proti Bohu.“ Tím rozbouřili lid, starší a učitele Zákona. Ti ho pak přepadli a násilím ho přivedli do velerady. Přivedli také křivé svědky a ti vypovídali: „Tenhle člověk neustále vede řeči proti chrámu a proti Zákonu. Tak jsme ho slyšeli, že říkal: `Ježíš Nazaretský rozboří tento chrám a změní ustanovení, která máme od Mojžíše.'Z  prvního čtení  ( Sk 6).

Štěpán je prvním apoštolem těch, kdo se obrátili z pohanství. U některých svých soukmenovců však nedosáhl stanoveného cíle. Čeká ho podobný osud jako Ježíše – odmítnutí. Zdá se, že cenou, kterou je třeba zaplatit, aby se otevřely nové cesty k šíření radostné zvěsti, je nepochopení, neochota naslouchat, odmítnutí, nutnost čelit pomluvám být odsouzen. Štěpán provokuje, a proto musí podstoupit mučednictví - Duch svatý využívá Štěpánova nadšení i jeho „bojové povahy“ – Štěpán sice prohrává, ale zvěst evangelia se může rozšířit do celého světa.

Z evangelia ( Jan 6)Když zástup viděl, že ani Ježíš, ani jeho učedníci nejsou na břehu, nasedali do člunů, přijeli do Kafarnaa a hledali Ježíše. Když ho našli na druhé straně moře, zeptali se ho: „Mistře, kdy jsi sem přijel?“ Ježíš jim odpověděl: „Amen, amen, pravím vám: Hledáte mě ne proto, že jste viděli znamení, ale že jste se dosyta najedli z těch chlebů. Neusilujte o pokrm, který pomíjí, ale o pokrm, který zůstává k věčnému životu; ten vám dá Syn člověka. Otec, Bůh, ho osvědčil svou pečetí.“ Zeptali se ho: „Co máme dělat, abychom konali skutky Boží?“ Ježíš jim odpověděl: „To je skutek Boží, abyste věřili v toho, koho on poslal.“

Ježíš vybízí lidi, aby překonali svůj úzký životní obzor a přešli na rovinu víry a Ducha, na kterou je může uvést jedině on sám.Lidé se domnívají, že Bůh vyžaduje zachovávání nějakých nových předpisů a konání nových „skutků“. Ale Ježíš požaduje jediné – přilnutí k Božímu plánu a víru „v toho, koho on poslal“.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na pondělí 2.5.2022.  (Níže je uveden jen jejich přehled).

1. čtení: Skutky 6,8-15

Žalmy: 119,23-24.26-27.29-30 ,  odpověď: Blaze těm, kteří kráčejí v zákoně Hospodinově.

Evangelium:  Jan 6,22-29

Zobrazeno 567×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio