Témata k nedělní a sváteční liturgii

TO JE VŮLE MÉHO OTCE: ABY KAŽDÝ, KDO VIDÍ SYNA A VĚŘÍ V NĚHO, MĚL ŽIVOT VĚČNÝ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA - STŘEDA PO 3. NEDĚLI VELIKONOČNÍ 4.5.2022

V Jeruzalémě se strhlo veliké pronásledování církevní obce. Všichni kromě apoštolů se rozprchli po judském a samařském kraji. Zbožní muži pochovali Štěpána a velmi nad ním naříkali. Šavel pak pustošil křesťanskou obec: vnikal do domů, odvlékal muže i ženy a zavíral je do žaláře. Ti tedy, co se tak rozprchli, procházeli zemí a hlásali slovo evangelia. Tak přišel Filip do hlavního samařského města a hlásal tam Krista. Všichni lidé dávali pozor na to, co Filip mluví, protože slyšeli a viděli, že dělá zázraky. Z mnoha posedlých totiž vycházeli nečistí duchové s velkým křikem. Také bylo uzdraveno mnoho ochrnutých a chromých. Celé město se z toho převelice radovalo.Z  prvního čtení  ( Sk 8).

V Jeruzalémě se rozpoutalo pronásledování křesťanů rodícího se církevního společenství a věřící se rozptylují po okolí, kde začínají šířit Boží slovo „až na konec země“ ( srov. Sk 1,8). Sledujeme kontrast mezi velkým nářkem nad smrtí Štěpána a velikou radostí nad působením dalšího z jáhnů Filipa. Celé působení věřících je doprovázeno mocnými projevy osvobozující Boží moci: setkání se šířícím se Božím slovem obnovuje celý svět.

Z evangelia (Jan 6 )Ježíš řekl zástupům: „Já jsem chléb života! Kdo přichází ke mně, nebude nikdy hladovět, a kdo věří ve mne, nebude nikdy žíznit. Ale řekl jsem vám: Viděli jste mě, a přece nevěříte. Každý, koho mi Otec dává, přijde ke mně, a kdo ke mně přijde, toho jistě neodmítnu, protože jsem sestoupil z nebe, ne abych konal svou vůli, ale vůli toho, který mě poslal. A to je vůle toho, který mě poslal: abych neztratil nikoho z těch, které mi dal, ale vzkřísil je v poslední den. Neboť to je vůle mého Otce: aby každý, kdo vidí Syna a věří v něho, měl život věčný. A já ho vzkřísím v poslední den.“

Evangelista v úryvku podtrhuje, že Boží plán se může dovršit tam, kde člověk přijímá Ježíše. On na sebe vzal naše lidské tělo, ale nepřišel, aby konal svou vlastní vůli, nýbrž vůli toho, který ho poslal. Bůh má na mysli naši spásu.Otec tento úkol svěřil svému Synu a ohlašuje, že v Ježíši může každý člověk dojít spásy a že se neztratí nikdo z těch, kdo v Ježíše uvěřili. V poslední den dovrší Ježíš své poslání tím. že vzkřísí mrtvé a dá svým věrným věčný život, který začíná už nyní ve víře a jehož dovršením bude vzkříšení na konci časů. 

Odkaz  na  kompletní  liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na středu 4.5.2022.  (Níže je uveden jejich základní přehled).

1. čtení: Skutky8,1b-8

Žalmy: 66,1-3a.4-5.6-7a,odpověď: Jásejte Bohu, všechny země!

Evangelium:  Jan 6,35-40

Zobrazeno 426×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio