Témata k nedělní a sváteční liturgii

A TU SE K NĚMU OZVALO BOŽÍ SLOVO - Z BOHOSLUŽBY SLOVA - PÁTEK PO 10. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 10.6.2022

Když přišel Eliáš k Boží hoře Chorebu, přenocoval tam v jeskyni. A tu se k němu ozvalo Boží slovo. Řeklo mu: "Vyjdi ven a postav se na hoře před Hospodinem!" Hospodin přecházel: prudký a silný vichr, který trhá hory a láme skály, vál před Hospodinem, ale Hospodin ve vichru nebyl. Potom nastalo zemětřesení, ale Hospodin v zemětřesení nebyl. Po zemětřesení šlehal oheň, ale Hospodin v ohni nebyl. Po ohni následoval šum jemného vánku. Když to Eliáš slyšel, zahalil si tvář pláštěm, vyšel ven a zastavil se u vchodu do jeskyně, a hle - ozval se k němu hlas: "Co tu děláš, Eliáši?" Odpověděl: "Planu horlivostí pro Hospodina, Boha zástupů, neboť synové Izraele opustili tvou smlouvu, zbořili tvé oltáře, mečem zabili tvé proroky. Já jsem zbyl sám a činí úklady, aby mi vzali život." Z  prvního čtení (1 Král 19 ).

Vyčerpanému velkému prorokovi Eliášovi hrozí smrt. Je sklíčený, když pozoruje zvrácenost svého národa. Zůstává sám, kdo hájí náboženství otců. Zjeví se mu však Bůh a potvrzuje jeho povolání. Eliáš se znovu ujímá svého poslání. Svěřuje se do Božích rukou. Nebude už sám. Nakonec svůj veliký úkol šťastně splní.

Z evangelia (Mt 5,27-32 )Ježíš řekl svým učedníkům: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: `Nezcizoložíš.' Ale já vám říkám: Každý, kdo se dívá na ženu se žádostivostí, už s ní zcizoložil ve svém srdci. Svádí-li tě tvé pravé oko, vyloupni ho a odhoď od sebe; neboť je pro tebe lépe, aby jeden z tvých údů přišel nazmar, než aby celé tvoje tělo bylo uvrženo do pekla. A svádí-li tě tvoje pravá ruka, usekni ji a odhoď od sebe; neboť je pro tebe lépe, aby jeden z tvých údů přišel nazmar, než aby celé tvoje tělo přišlo do pekla. Také bylo řečeno: `Kdo by se rozváděl se svou ženou, ať jí dá rozlukový list.' Ale já vám říkám: Každý, kdo se rozvede se svou ženou - mimo případ smilstva - uvádí ji do cizoložství, a kdo se ožení s rozvedenou, dopouští se cizoložství."

Ježíš s velkou autoritou zákonodárce bojuje proti neřestem. Připojuje k cizoložství těla i cizoložství srdce. Zdůrazňuje, že Boží vůlí je mít jen jednoho partnera za celý život. Je to zřejmé z jeho argumentů, že muž a žena budou jedním tělem a že muž nemá propustit svoji manželku. Pokud se rozvedou, nesmí ani jeden z nich uzavřít nové manželství dokud partner žije, protože tehdy manželská smlouva ještě platí. Když jeden z partnerů přesto do nového manželství vstoupí ještě během života manžela nebo manželky, dopouští se cizoložství. Před Bohem neexistuje rozvod. Manželství platí tak dlouho, dokud manželé žijí. Ježíš v žádné pasáži nečiní rozdíl mezi tím, zdali je někdo propuštěn z vlastní viny, nebo je nevinen. Ježíš nepřipouští žádné výjimky. Nové manželství není možné, dokud partner žije.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě  slova na  pátek 10.6.2022.  

1. čtení: 1 Král 19,9a.11-16

Žalmy: 27,7-8a.8b-9abc.13-14,  odpověď: Hospodine, hledám tvou tvář.

Evangelium: Mt 5,27-32

Zobrazeno 320×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio