Témata k nedělní a sváteční liturgii

BYLO ŘEČENO: `OKO ZA OKO A ZUB ZA ZUB.' ALE JÁ VÁM ŘÍKÁM - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ 13.6.2022 - PAMÁTKA SV. ANTONÍNA Z PADOVY, KNĚZE A UČITELE CÍRKVE

Král Achab přišel do svého domu mrzutý a rozhněvaný kvůli řeči, kterou s ním mluvil Nábot z Jizreelu, když mu řekl: "Nedám ti dědictví po svých předcích." Tu mu jeho žena Jezabel řekla: Já už ti opatřím vinici Nábota z Jizreelu!" Napsala v Achabově jménu dopis, zapečetila ho jeho pečetí a poslala dopis předním mužům a vznešeným spoluobčanům Nábotovým. V dopise napsala: "Vyhlaste půst a posaďte Nábota mezi přední lidi. Posaďte před něho i dva ničemy, a ti ať ho obžalují: `Proklínal jsi Boha a krále!' Vyveďte ho ven a ukamenujte k smrti!" Mužové města, předáci a jeho vznešení spoluobčané, provedli to, co jim Jezabel rozkázala, jak bylo napsáno v dopise, který jim poslala. Vyhlásili půst a posadili Nábota mezi přední lidi. Pak přišli dva ničemové, sedli si před něj, a ti ničemové obžalovali Nábota před lidem: "Nábot proklínal Boha a krále!" Vyvedli ho ven z města a ukamenovali ho, že zemřel. Poslali Jezabel vzkaz: "Nábot byl ukamenován, je mrtev!" Když Jezabel slyšela, že Nábot byl ukamenován a je mrtev, řekla Achabovi: "Vstaň, zaber vinici Nábota z Jizreelu, kterou ti odpíral dát za stříbro. Nábot už nežije, je mrtvý." Když Achab slyšel, že Nábot je mrtev, vstal a sestoupil do vinice Nábota z Jizreelu, aby se jí zmocnil.Z  prvního čtení (1 Král 21).

Achab, vládce severního království Izraele, byl zlý král. Hlavní vinu na tom měla jeho manželka, zlá královna Jezábel. Nebyla Izraelitka. Uctívala falešného boha Baala a přiměla Achaba a mnoho Izraelitů, aby Baala uctívali také oni. Jezábel nenáviděla Jehovu a zabila mnoho jeho proroků. Ostatní Jehovovi proroci se museli skrývat v jeskyních, aby nepřišli o život. Když Jezábel něco chtěla, byla schopná kvůli tomu dokonce někoho zabít. V příběhu na základě jejího falešného udání  a falešného svědectví byl ukamenován počestný majitel vinice Nábot. Za nějaký čas Jehova poslal muže jménem Jehu, aby Jezábel potrestal. Přišel,uviděl ji v okně, zavolal na muže uvnitř paláce: ‚Shoďte ji dolů!‘ Shodili a ona zemřela. Tak skončila zlá královna Jezábel.

Z evangelia (Mt 5,38-42)Ježíš řekl svým učedníkům: "Slyšeli jste, že bylo řečeno: `Oko za oko a zub za zub.' Ale já vám říkám: Neodporujte zlému. Spíše naopak: Když tě někdo udeří na pravou tvář, nastav mu i druhou; a tomu, kdo se chce s tebou soudit a vzít tvé šaty, tomu nech i plášť; a když tě někdo nutí, abys ho doprovázel jednu míli, jdi s ním dvě. Tomu, kdo tě prosí, dej a od toho, kdo si chce od tebe vypůjčit, se neodvracej."

Pravidlo „oko za oko“ lidi neopravňovalo, aby vzali spravedlnost do vlastních rukou. Pomáhalo stanoveným soudcům, aby dávali přiměřené tresty – ani příliš tvrdé, ani příliš mírné.Dalším účelem pravidla bylo, že mělo odradit od špatného jednání kohokoli, kdo měl ve zvyku záměrně druhým ubližovat, nebo něco takového plánovat. Ježíš však zdůrazňoval, že Boží zákon je založený především na lásce. Řekl: „‚Budeš milovat Jehovu, svého Boha ...‘ To je největší a první přikázání. To druhé, jemu podobné, je: ‚Budeš milovat svého bližního jako sám sebe.‘ Na těchto dvou přikázáních závisí celý Zákon a Proroci.“ (Matouš 22:37–40). Ježíš učil, že jeho skuteční následovníci se poznají ne podle pomstychtivosti, ale podle lásky. (Jan 13:34, 35).

Odkaz  na    liturgické texty z lekcionáře  k bohoslužbě  slova na  pondělí 13.6.2022.  

1. čtení:  1 Král 21,1-16

Žalmy: 5,2-3.5-6.7,  odpověď: Hospodine, všimni si mého nářku!

Evangelium: Mt 5,38-42

Zobrazeno 378×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio