Témata k nedělní a sváteční liturgii

JDĚTE A HLÁSEJTE: `PŘIBLÍŽILO SE NEBESKÉ KRÁLOVSTVÍ - Z BOHOSLUŽBY SLOVA – SOBOTA 11.6.2022 - PAMÁTKA SV. BARNABÁŠE, APOŠTOLA

Velký počet lidí v Antiochii přijal víru a obrátil se k Pánu. Když se zpráva o tom dostala k sluchu církevní obce v Jeruzalémě, poslali do Antiochie Barnabáše. Přišel tam a viděl, jak Boží milost působí; zaradoval se proto a povzbuzoval všechny, aby celým srdcem zůstali Pánu věrni. Byl to výborný muž, plný Ducha Svatého a víry. Tak byl získán pro Pána velký počet lidí. Pak odcestoval do Tarsu, aby vyhledal Šavla. Když ho našel, vzal ho s sebou do Antiochie. V této církevní obci spolu pobyli celý rok a vyučili velké množství lidí, takže se v Antiochii ponejprv začalo učedníkům říkat "křesťané". V antiošské církevní obci byli muži, kteří měli dar promlouvat z vnuknutí a učit. Když konali bohoslužbu Pánu a postili se, řekl Duch Svatý: "Oddělte mi Barnabáše a Šavla pro dílo, ke kterému jsem je povolal!" Postili se tedy a modlili, potom na ně vložili ruce a propustili je.Z  prvního čtení (Sk 13): Barnabáš, apoštol, jehož památku dnes slavíme, byl jeden z prvních učedníků v Jeruzalémě. Když se Pavel po svém obrácení vrátil do Jeruzaléma, Barnabáš ho představil ostatním apoštolům.  Barnabáš pak byl poslán do Antiochie, aby se tam ujal těch mnoha pohanů, kteří uvěřili v Ježíše. Zde dostali následovníci Krista označení křesťané. Odtud se vypravil do Tarsu, aby vyhledal Pavla a přivedl ho s sebou do Antiochie. Tam oba zůstali a úspěšně kázali pohanům o Kristu.

Z evangelia (Mt 10,7-13): Ježíš řekl svým apoštolům: "Jděte a hlásejte: `Přiblížilo se nebeské království.' Uzdravujte nemocné, probouzejte k životu mrtvé, očišťujte malomocné, vyhánějte zlé duchy. Zadarmo jste dostali, zadarmo dávejte. Neshánějte si do opasku ani zlaté, ani stříbrné, ani měděné peníze, neberte si na cestu mošnu ani dvoje šaty ani opánky ani hůl, protože dělník má právo na svou obživu. V každém městě nebo v každé vesnici, kam vejdete, se vyptejte, kdo si to v nich zaslouží, a tam zůstaňte, dokud se nevydáte na další cestu. Když vstoupíte do domu, pozdravte ho přáním pokoje! A když si to ten dům zaslouží, ať na něm spočine váš pokoj; když si to nezaslouží, ať se váš pokoj vrátí k vám.

Evangelium, nás uvádí do takzvaného „misionářského kázání“. Tím, co Ježíš oznamuje, lidi sjednocuje a ukazuje jim sílu povolání Božích dětí. Ježíš je výjimečným prostředníkem, je slovem, které se stalo tělem, tělem viditelným. Ale také on potřebuje někoho, kdo ve společenství s ním seznámí ostatní s darem Boha Otce. Kristus svěřil tento úkol svým apoštolům. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  sobotu 11.6.2022.  

1. čtení: Sk 11,21b-26;13,1-3

Žalmy: 98,1.2-3ab.3c-4.5-6,  odpověď: Hospodin zjevil svou spásu před zraky pohanů.

Evangelium: Mt 10,7-13

Zobrazeno 317×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio