Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŘIPRAV SE NA SETKÁNÍ SE SVÝM BOHEM – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PAMÁTKA SV. IRENEJE, BISKUPA A MUČEDNÍKA - ÚTERÝ 28.6.2022

Slyšte slovo, které Hospodin promluvil o vás, synové Izraele: „Jen vás jsem si vyvolil mezi všemi rody země, proto vás potrestám za všechny vaše nepravosti. Mohou dva jít spolu, aniž se setkají? Řve snad lev z houštiny, když nemá kořist? Ozve se lvíče ze svého doupěte, když nic nechytilo? Slétne pták do pasti při zemi bez osidla? Vymrští se léčka ze země a nic přitom nepopadne? Jestliže se ve městě zatroubí na polnici, nevyděsí se lidé? Jestliže se stane ve městě neštěstí, nedopustil to Bůh? Pán, Hospodin, neudělá nic, aniž zjeví svůj úradek svým služebníkům prorokům. Když Pán, Hospodin, promluvil, kdo by neprorokoval? Vyvrátil jsem vás tak, jako jsem vyvrátil Sodomu a Gomoru. Protože tak s tebou naložím, připrav se na setkání se svým Bohem, Izraeli!

Z  prvního čtení ( Am 3; 4).

Sedm řečnických otázek v  textu má vést k objasnění, proč Bůh potřebuje promlouvat a prorok prorokovat. Bůh Izraele se o svůj lid stará a vysvobozuje ho, aby ho učinil podobným sobě a lid, aby ho napodoboval a následoval.

Hospodin ústy proroka Amose Boží lid varuje před dalším nedodržováním smlouvy, kterou se svým vyvoleným lidem uzavřel. 

Z evangelia (Mt 8,23-27 ): Když Ježíš vstoupil na loď, jeho učedníci ho následovali. Na moři se najednou strhla velká bouře, takže se vlny převalovaly přes loď. On však spal. Přišli tedy k němu, budili ho a volali: „Pane, zachraň nás! Hyneme!“ On jim odpověděl: „Proč se bojíte, malověrní?“ A vstal, pohrozil vichřici i moři, a nastalo úplné ticho. Lidé žasli a říkali: „Kdo to jenom je, že ho poslouchá i vichřice a moře?“

Všimněme si kontrastu mezi strachem apoštolů a vyrovnaností Ježíše, který klidně spí. Na Ježíšův zákrok se bouře mění v úplný klid. Ježíš prokazuje naprostou důvěru v Boží ochranu, kdežto učedníci jsou malověrní.Nejsme si někdy vědomi své chabé víry, svého strachu, i když máme jen pocit, že Ježíš „spí“, zatímco nás hrozí uchvátit vichřice? Prosme vždy o prostou důvěru v Hospodinovu lásku k nám, o sílu jeho moci a o podíl na úžasu lidí nad mocí přítomnou v Ježíšově osobě.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  úterý 27.6.2022.  

1. čtení: Am 3,1-8; 4,11-12

Žalmy: 5,5-6.7.8,  odpověď: Veď mě ve své spravedlnosti, Hospodine!

Evangelium:  Mt 8,23-27 

Zobrazeno 297×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio