Témata k nedělní a sváteční liturgii

PŮJDU ZA TEBOU VŠUDE, KAM PŮJDEŠ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – PONDĚLÍ PO 13. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 27.6.2022

Tak praví Hospodin: „Pro tři a pro čtyři zločiny Izraele to neodvrátím: protože za stříbro prodávali spravedlivého a chudáka za pár opánků; hlavy ubožáků drtili v prachu země a křivili právo pokorných a tím znesvěcovali mé svaté jméno. Já jsem vás vyvedl z egyptské země a vodil jsem vás pouští po čtyřicet let, abyste se mohli zmocnit amoritské země. Já vás stlačím až k zemi, jako je k zemi tlačen vůz naplněný snopy. Rychlý neuteče, silák nerozvine svou sílu, hrdina nezachrání život. Lučištník neobstojí, běžec se nezachrání a jezdec se nevysvobodí. V ten den i nejodvážnější z hrdinů bude prchat nahý“ – praví Hospodin.Z  prvního čtení (Am 2 ). 

U proroka Amose v textu čtení se objevuje  slavnostní odsouzení izraelského národa. Za vyznáním hříchů následuje výčet Božích dobrodiní a nakonec hrozba trestu. Proroctví připomíná, co Bůh Izraeli zaručil a k čemu se Izrael obrátil zády. Nikdo nemůže obstát pro vlastní zásluhy, vymanil-li se ze vztahu k Bohu, který se ve stanovený den zásadně prosadí. 

Z evangelia (Mt 8,18-22): Když Ježíš uviděl kolem sebe velké zástupy, rozkázal odplout na druhý břeh. Tu přišel jeden učitel Zákona a řekl mu: „Mistře, půjdu za tebou všude, kam půjdeš!“ Ježíš mu však odpověděl: „Lišky mají doupata a ptáci hnízda, ale Syn člověka nemá, kam by hlavu položil.“ A jiný, jeden z jeho učedníků, mu řekl: „Pane, dovol mi, abych napřed šel a pochoval svého otce.“ Ale Ježíš mu odpověděl: „Pojď za mnou a nech, ať mrtví pochovávají své mrtvé.“

Jsme pozváni k tomu, abychom uvážili, co znamená být křesťanem, Ježíšovým následovníkem. Není to záruka snadného života. Následovat Ježíše znamená připravit se s ním být v dobrých i zlých časech .Následování Ježíše a jeho učení může vyvolávat odpor. Učedníci mohou být považování za šiřitele problémů a za rušitele pokoje, a dokonce mohou čelit snahám o své odstranění, a to i násilnými prostředky. Ježíšovi učedníci musejí být připraveni jako on sám nést kříž, který jim bude vložen na ramena.

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  k  bohoslužbě slova na  pondělí 27.6.2022.  

1. čtení: Am 2,6-10.13-16

Žalmy: 50,16bc-17.18-19.20-21.22-23,  odpověď: Uvažte to, kdo zapomínáte na Boha!

Evangelium:  Mt 8,18-22

Zobrazeno 271×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio