Témata k nedělní a sváteční liturgii

DŘÍVE NEŽ JSI VYŠEL Z MATEŘSKÉHO ŽIVOTA, POSVĚTIL JSEM TĚ – Z BOHOSLUŽBY SLOVA – STŘEDA PO 16. NEDĚLI V MEZIDOBÍ 20.7.2022

Slova Jeremiáše, syna Chilkijáhova. Hospodin mě oslovil: „Dříve než jsem tě utvořil v lůně, znal jsem tě; dříve než jsi vyšel z mateřského života, posvětil jsem tě, prorokem pro národy jsem tě ustanovil.“ Tu jsem řekl: „Ach, Pane, Hospodine, neumím mluvit, neboť jsem ještě příliš mladý.“ Hospodin mi pravil: „Neříkej: Jsem ještě příliš mladý, neboť kamkoli tě pošlu, půjdeš, a vše, co ti rozkážu, budeš mluvit. Neboj se jich, neboť já jsem s tebou, abych tě vysvobodil“ – praví Hospodin. Pak Hospodin vztáhl svou ruku, dotkl se mých úst a řekl: „Hle, kladu svá slova do tvých úst. Ustanovuji tě dnes nad národy a nad říšemi, abys vytrhával a hubil, abys ničil a bořil, abys stavěl a sázel.“  Z  prvního čtení (Jer 1).

Jeremiáš svůj prorocký život vykonával během nejdramatičtějších dějin Judského království ( asi 598-538 př. Kr.) . Hospodin, který ho odevždy miluje, nad ním bdí, si ho vybral, aby hlásal jeho slovo. Vždy ho bude podporovat a ochrání ho při jeho náročném poslání. Je to poslání, které se nemůže setkat s příznivým ohlasem u těch, jimž je určeno, protože bude muset oznamovat hlavně hrozby a tresty. Teprve po nich bude možná obnova. 

Z evangelia (Mt 13): Ježíš vyšel z domu a sedl si u moře. Tu se u něho shromáždilo velké množství lidu. Proto vstoupil na loď a posadil se. Celý ten zástup stál na břehu. A mluvil k nim mnoho v podobenstvích: „Jeden rozsévač vyšel rozsévat. A jak rozséval, padla některá zrna na okraj cesty; přiletěli ptáci a sezobali je. Jiná padla na kamenitou půdu, kde neměla mnoho prsti; hned sice vzklíčila, protože neležela v zemi hluboko, ale když vyšlo slunce, spálilo je, takže uschla, protože nezapustila kořeny. Jiná zrna zase padla do trní: trní vzešlo a udusilo je. Jiná však padla na dobrou půdu a přinesla užitek: některá stonásobný, jiná šedesátinásobný, jiná třicetinásobný. Kdo má uši, slyš!“

Podobenstvím, které nám nabízí dnešní liturgický úryvek, upoutává Ježíš pozornost na obraz „rozsévače“, který rozhazuje semena po poli.  Tím semenem jsou slova života, která hlásá Ježíš. Mají různý úděl podle půdy, na kterou padnou. Jsou různě přijímána  - podle toho. jak jsou připravena srdce posluchačů.Mnohdy neprobouzí očekávaný zájem . Přináší však často i mimořádnou žeň, pochopitelně však pouze u toho, kdo má víru a kdo v Ježíšově evangeliu poznává Otcovu vůli, je připraven ji přijmout a zařídit se podle ní. 

Odkaz  na    liturgické texty  z lekcionáře  kbohoslužbě   slova nastředu 20.7.2022.  

1. čtení: Jer 1,1.4-10

Žalmy: 71,1-2.3-4a.5-6ab.15ab+17, odpověď: Má ústa budou vyprávět o tvé spravedlnosti, Pane.

Evangelium:  Mt 13,1-9

Zobrazeno 232×

Komentáře

Napsat komentář »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Archiv

Autor blogu Grafická šablona Nuvio